Alexander Hamid Emil Axelsson (2)

Alexander Hamid (t.v.) och Emil Axelsson (t.h.). Foto: Faksimil FB/Polisen

Inrikes

Hamid drev in knarkskuld – tvingade offret att kyssa hans skor och kräla naken

Publicerad 5/11/2020
Annons

På lördagen publicerade Samhällsnytt ett videoklipp som visade hur en pojke utsattes för brutalt förnedringsvåld i Skåne. Idag kan vi berätta mer om händelsen där gärningsmannen skulle driva in ett antal hundra kronor från pojken och roade sig med att under flera timmar rånmisshandla honom. När tingsrätten dömer tar de hänsyn till förövarens unga ålder och mildrar straffet.

Händelsen inträffade natten den 9 juli 2019 när 19-årige Alexander Hamid, även kallad ”Elis”, bosatt i skånska Klippan, tillsammans med sin vän, 23-årige Emil Axelsson, hemmahörande i Vingåker utanför Katrineholm, kontaktade Hamids bekant i Östra Ljungby för att pressa honom på pengar.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Pojke tvingas kyssa gängets skor – kläs av naken och sparkas i huvudet

Samhällsnytt har tagit del av polisutredningen som visar att bakgrunden till händelsen var en narkotikaskuld på 900 kronor där brottsoffret får cannabis på krita och sedan enligt langaren dröjt med betalningen.

Men enligt offret hade parterna en överenskommelse om betalning i slutet av månaden – något som Hamid ska ha valt att plötsligt bryta och istället göra ett nattligt hembesök i förhoppning om att få sina pengar snabbare.


Hembesök med vapen

Hamid som kallas ”Elis” känner brottsoffret sedan högstadietiden vid Snyggatorpsskolan i Klippan – en skola som Samhällsnytt vid flera tillfällen har uppmärksammat för kaotiska scener mot lärare och mellan elever, däribland utpressning av pengar. Det framgår av polisutredningen att Hamid stängdes av från skolan i årskurs nio.

LÄS ÄVEN: VITTNESMÅL: Elever utpressas på pengar i skånsk skola – polis patrullerar i korridorerna

Klockan var 00.30 när Hamid och Axelsson anlände till brottsoffrets bostad och började föra oväsen genom att banka på dörrar och fönster samt skrika. Därefter ska de två nattliga besökarna ägnat sig åt att busvissla i trapphuset, vilket fick brottsoffret att till slut öppna ytterdörren eftersom han inte ville riskera att bli vräkt.

Duon förde med sig brottsoffret ut från fastigheten där Axelsson visade att han bar på ett vapenliknande föremål och hotade offret att inte göra några misstag eftersom han då skulle använda vapnet. ”Det har jag gjort förr”, meddelade han.

Brottsoffret fick veta att han skulle vara med gärningsmännen hela natten. Han tvingades in i en bil och fördes till parkområdet Bjersgård beläget utanför Klippan. Där dokumenterade gärningsmännen när de utsatte pojken för förnedringsvåld, vilket är det videoklipp som Samhällsnytt tog del av i helgen.

Nedan följer ett utdrag från polisförhöret med brottsoffret som berättar hur han tvingades krypa på marken, kyssa skor och motta sparkar medan han filmades. Därefter skulle han ta av sig alla sina kläder, ”annars jävlar”, hotade gärningsmannen honom.

I slutet av videoklippet kommer förövarna överens om att de ska köra en runda med bilen. Enligt brottsoffrets vittnesmål tvingas offret helt naken och barfota springa på en grusväg med gärningsmännen hetsande i en bil bakom. Hetsjakten med bilen på grusvägen blir samtidigt brottsoffrets chans att fly undan sina plågoandar.

Flydde naken till villaområde

Brottsoffret gömmer sig efter flykten i ett koloniområde och upplever att han är på väg att svimma av utmattning och rädsla. Han ser samtidigt hur gärningsmännen kliver ut ur bilen och börjar söka efter honom med ficklampor i området.

Brottsoffret fortsätter att fly, fortfarande helt naken, och når till slut ett villaområde där han bankar på dörren till en fastighet i hopp om att få hjälp. Men de boende blir rädda och ringer istället polisen som anländer till platsen.

En ”jugge” skulle göra hembesök

I polisförhör berättar brottsoffret att den egentliga skulden på 900 kronor höjdes på platsen till 15 000 kronor och att han tvingades ringa runt mitt i natten till bekanta för att lösa skulden vilket han inte lyckades med. Sedan rånades han på sin iPhone som delbetalning på skulden.

Han fick även vet att om polisen kontaktades skulle en ”jugge” skickas hem till honom.

Nedan följer bilder på några av brottsoffrets skador som har dokumenteras vid sjukhus. Det går bland annat att se hur fötterna är uppsvällda och underdelen av ena foten skadad.
Gärningsmän har inget att säga

Under polisförhören nekar både Hamid och Axelsson till brott. Axelsson svarar uteslutande ”inga kommenterar” på varje fråga medan Hamid påstår att ingenting stämmer. Vidare uppger Hamid att gärningsmännen varit hemma hela kvällen.

Polispatrull griper gärningsmännen

Men den uppgiften har polisen belägg för inte stämmer. En polispatrull påträffar nämligen Hamid och Axelsson tillsammans vid en bilväg klockan 04.37. Bara ett stenkast bort från platsen för gripandet har man även hittat brottsoffrets mobiltelefon.


Brottsoffret har berättat för polisen att gärningsmännen använde sig av en röd bil med ett registreringsnummer som började med bokstaven K. Samma bil påträffas vid Hamids bostadsadress och i bilen fanns Axelssons pass vid förarplatsen.
Tingsrätten mildrar straffet

Den 9 juli förra året meddelade Helsingborgs tingsrätt dom mot gärningsmännen. De båda döms till fängelse men huvudpersonen klarar sig undan med lägst straffpåföljd eftersom man tar hänsyn till hans ålder.

Hamid, som sedan tidigare förekommer i belastningsregistret för stöld, försök till rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovlig körning, skadegörelse och narkotikabrott, dömdes till fängelse i ett år och sex månader.

Axelsson förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för bland annat misshandel, stöld, rattfylleri, tillgrepp av fortskaffningsmedel, narkotikabrott och butiksstöld. Han dömdes till fängelse i tre år för sin delaktighet i förnedringsrånet.

Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Helsingborgs TR B 3073-19 Dom 2019-07-09

LUF om brottsoffret: ”Röstar säkert på SD – förtjänar det”

Efter Samhällsnytts publicering på lördagen har många reagerat med avsky mot att sådant här våld faktiskt existerar och vinner terräng i landet. Samtidigt har flera personer gått till attack mot oss för att vi uppmärksammar fenomenet och menar att sådant här våld inte ska rapporteras om överhuvudtaget.

På söndagen kommenterade en medlem i Liberala ungdomsförbundet (LUF) videoklippet med att spekulera i att det skånska brottsoffret säkert röstar på Sverigedemokraterna och därför förtjänar att utsättas för förnedringsvåld.

Medlemmen följs av flera ordföranden i LUF och även LUF Norrort.

LÄS ÄVEN: Inrikesministerns medhjälpare upprörd över att SD visar förnedringsvåld

authorimage

Tyckte du att detta avslöjande var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan 1) Swisha: 123 083 3350 2) Fylla i formuläret nedan ?, eller 3) klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons