Svensken Mathias Gustavsson riskerar att dömas till döden sedan han tillfångatagits av ryska separatister i Ukraina. Under måndagen ställdes han inför rätta, anklagad för att ha tagit värvning som legosoldat.

Med huvor på huvudet förs under måndagen fem män bryskt in i en rättegångssal i utbrytarrepubliken Donetsk i östra Ukraina. Tre av dem är britter, en är kroat och den femte den 47-årige svensken Mathias Gustavsson.

Mathias Gustavsson förs in i rättssalen. Foto: Zvezdanews

De fem anklagas för att vara legosoldater – det vill säga utlänningar som krigar för Ukraina mot betalning – något som strider mot internationell rätt. I västvärlden beskrivs emellertid processen, där Gustavsson och ytterligare två åtalade riskerar att dömas till döden, som en ”skenrättegång”.

I synnerhet den långe och spenslige svensken med de tjocka svarta glasögonbågarna har fått stor uppmärksamhet. Många undrar vem han är.

Posterboy för Azovbataljonen

Mathias Gustavsson är en av dem som kapitulerar för ryska styrkor i Mariupol tidigare i år. Han har då krigat för den så kallade Azovbataljonen, som brukar beskrivas som en nynazistisk militär gruppering, i flera års tid.

Svensken har flera gånger lyfts fram i bataljonens propaganda där han går under namnet ”Mikola”. I en av intervju från 2017, som Azov själva publicerat, berättar han att han reste till Ukraina för att ansluta sig till den ukrainska sidan i maj 2014.

”Mikola”. Foto: Azovbataljonen

Och i en video som publiceras i mars i år, då utan tjocka glasögon, berättar ”Mikola” om varför han valde att ansluta sig till den ukrainska kampen:

– Om vi inte stoppar moskoviterna här, så kommer de fortsätta västerut. Putin nöjer sig inte med att försöka ockupera Ukraina, han kommer fortsätta västerut och en dag kommer ryssarna stå vid min dörr, i mitt hem i Sverige, säger han i videon.

Jagad av polisen i Sverige

Men det kan finnas en mindre smickrande anledning till att den svenske Azovhjälten sommaren 2014 lämnar Sverige och tar sig till Ukraina. Han jagas då av polisen i Sverige anklagad för överträdelse av kontaktförbud mot en före detta flickvän – ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

Gustavsson har flera gånger suttit i fängelse och är dömd för våldsbrott mot inte mindre än tre olika kvinnor som han tidigare haft relationer med. Han har ett gediget belastningsregister som sträcker sig tillbaka till 1996. Han är bland annat dömd för misshandel, olaga hot, sexuellt ofredande, övergrepp i rättssak och hemfridsbrott mot de tre kvinnorna.

Mathias Gustavsson igår. Donbassr/Telegram

En av kvinnorna har han en son tillsammans med. Både kvinnan och pojken lever idag med skyddade personuppgifter på grund av hotbilden från pappan.

Målet gällande överträdelse av kontakförbud skrivs av i november 2017 efter att polisen misslyckats med att delge Mathias Gustavsson.

”Okänt land”

10 januari 2015 inleder Skatteverket en bosättningskontroll av Mathias Gustavsson. Två dagar senare får de tag på honom, och han berättar då att han flyttat från Sverige men att det är oklart vilket land han kommer flytta till.

– Han visste inte vilket land han kommer bosätta sig i, berättar en handläggare på Skatteverket för Samnytt.

Foto: Twitter

Skatteverket registrerar till slut svensken som utvandrad till ”okänt land”. Efter att i år ha gripits av ryska styrkor avslöjar ukrainska källor att det är Gustavsson som är personen bakom pseudonymen ”Mikola” i Azovbataljonen.

Nationalistisk bakgrund

Mathias Gustavsson uppges ha en bakgrund i nationalistiska kretsar i Sverige. Han står bland annat bakom kontona ”herulerna” på Twitter och ”SanTiago” på Flashback.

På Flashback har han skrivit tusentals inlägg om att han ogillar invandrare, röstar på Sverigedemokraterna och att han deltog i partiets demonstrationer under 90-talet. Han har även skapat ett flertal diskussiontrådar under forumdelen ”Nationalsocialism, fascism och nationalism”.

På Twitter har han beklagat sig över att han inte beviljats ukrainskt medborgarskap. Under 2016 twittrar han om att gifta sig med en ukrainsk kvinna och bilda familj, så han kan bli medborgare. Hans familjedrömmar återkommer även i intervjuer han ger för Azovbataljonens propagandakanaler.

Enligt uppgifter från rättegången ska han under förra året till slut ha beviljats medborgarskap efter att ha betalat för det.

Samnytt har varit i kontakt med Mathias Gustavssons anhöriga i Sverige som inte vill kommentera.