Säkerhetspolisens general­direktör Anders Thornberg blir ny rikspolischef. Det meddelar polismyndigheten i ett pressmeddelande på sin hemsida.

Till skillnad från sin företrädare har Thornberg en bakgrund som polis. Han tog examen från polishögskolan 1981 och arbetade under några år som polis innan han 1986 började på Säkerhetspolisen.

På Säkerhetspolisen har Thornberg arbetat som spanare och biträdande chef för huvudenheterna för skydd och kontraspionage samt taktisk ledare för den operativa processen. Sommaren 2012 tog han över som generaldirektör.

För drygt två år sedan skrev Chef, en tidskrift som ges ut av Ledarna, om Thornberg och han skildrades då som en man som arbetat sig upp från botten. Han uppges vara uppskattad av sina medarbetare, beskrivs som en man som ”säger vad han tycker” och vågar ryta ifrån när det behövs.

”På den operativa sidan har vi levt upp igen. Vi var många som hade svårt med arbetsglädjen tidigare, men nu är det kul att gå till jobbet igen”, sade en av de Säpo-anställda till Chef.

Anders Thornberg tillträder som rikspolischef den 15 februari. Det är oklart vem som efterträder honom som generaldirektör för Säkerhetspolisen.