På onsdagen väntas den nya skatten på plastpåsar klubbas igenom av riksdagen. ”Det är ingenting annat än en ny straffbeskattning av handeln och ett sätt för politikerna att vältra över kostnaderna på konsumenterna”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Den nya skatten kommer innebära att en plastkasse kommer kosta 6–7 kronor i butikerna. Även priset på frukt- och grönsakspåsar ska höjas med 30 öre styck. De nya priserna kommer gälla från och med den 1 maj.

– Tyvärr är förslaget symbolpolitik av sämsta sorten. Politikerna är inte ärliga om avsikten. Detta är inte en grön skatteväxling utan en jakt på skatteintäkter, säger Mats Hedenström till fPlus.

På Svensk Handel menar man att politikerna lurar konsumenterna att tro att man gör något bra för miljön genom att välja bort plastkassar, medan sanningen är att kassar av papper eller bomull är de verkliga miljöbovarna.

– Papper och bomull förutsätter en mängd användningstillfällen för att man ska kompensera för vad tillverkningen belastar miljön. Tyvärr gör detta förslag heller ingen skillnad på plastbärkassar tillverkade av återvunnen plast respektive fossil plast. Ett sådant tänkande riskerar att lägga en våt filt över den teknikutveckling och innovationskraft som handeln drivit fram de senaste åren, säger Mats Hedenström.

Vidare menar man att klimatet är ett globalt problem som kräver globala lösningar och en svensk skatt på plastpåsar är felriktad.

Straffbeskattning

Hedenström kallar den nya skatten för ännu en ny straffbeskattning av handeln och ett sätt för politikerna att vältra över kostnaderna på konsumenterna.

Tre andra skatter Svensk Handel menar har en förödande effekt är kemikalieskatten som gör ett kylskåp 500 kronor dyrare än om det beställs via nätet från Danmark, den nya plastpåseskatten och den föreslagna kemikalieskatten på kläder och skor.

– Kemikalieskatten på kläder och skor är ännu allvarligare än plastpåseskatten. Den riskerar att driva ut jobb ut från Sverige. Det är sammantaget tre tunga straffbeskattningar som innebär ett dråpslag mot den svenska handeln, säger Mats Hedenström till fPlus.