Två aktivister från Extinction rebellion åtalades under veckan för en aktion förra hösten då de tog sig in på och limmade fast sig i startbanan på Växjö flygplats.

Det är strax efter lunch den 31 oktober förra året som 42-årige Björn Paxling från Malmö och 39-åriga Älmhultsbon Ella Tillema klättrar över stängslet runt Växjö flygplats, tar sig fram till start- och landningsbanan, sätter sig ned, och limmar fast sina händer på banan med superlim.

Foto: Polisen

Medan de båda sabotörerna tar sig in på flygplatsen, ringer en av deras kvinnliga kumpaner upp flygledartornet på flygplatsen och informerar om sabotaget.

”Brun checklista”

Flygplatsens insatsledare beslutar tillsammans med flygledaren om brun checklista – ”hot mot flygplatsen”. Start- och landningsbanan stängs och polisen larmas.

LÄS OCKSÅ: Rickard, 48, leder klimatkamp i Stockholm – ex-flickvän berättar: ”Han hotade krossa mitt huvud”

Två brandbilar och tre polisbilar kör ut på landningsbanan. De båda fastlimmade extremisterna har själva med sig aceton att lösa upp limmet med. Med hjälp av lösningsmedlet får poliserna loss och griper dem.

Foto:Polisen

Nu, nästan ett år senare, har Björn Paxling och Ella Tillema åtalats för försök till luftsfartssabotage och obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Samordnad aktion

De båda medelålders extremisternas sabotageaktion är ett led i ett flertal liknande dåd mot olika flygplatser sista oktober förra året. Förutom i Växjö slår Extinction rebellion-extremister till mot Bromma flygplats, Malmö flygplats, Halmstads flygplats och Landvetters flygplats.

LÄS MER: Klimat-Gretas extremister skapade kaos i attacker mot flygplatser

I polisförhör säger Paxling och Tillema att de genomförde sabotaget för att ”klimatkrisen är akut och hela mänskligheten står i fara”. Båda två nekar till brott.

Luftfartssabotage är ett brott som enligt lagen ger upp fyra års fängelse. Dom mot de båda extremisterna avkunnas 25 oktober.

LÄS ÄVEN: Klimat-Git, 53, påkörd när hon stoppade trafiken – ”känslokalla, kärlekslösa människor”