Bilbrännare

T.v. Youssoufa Hirouf, mitten bevismaterial. T.h. Ninos Afram.

Inrikes

Här är bilbrännarna från Södertälje

Publicerad 2/22/2019
Annons

I höstas brände ett gäng invandrare bilar vid en tågstation i södra Stockholm. Med hjälp av personer som blev vittne till bränderna kunde männen spåras och gripas. Nu har Södertälje tingsrätt dömt tre män hemmahörande i Botkyrka för bränderna. Två döms till fängelse för mordbrand och den tredje till samhällstjänst för medhjälp till mordbrand.

Det var klockan 11.18 den 18 september förra året som SOS Alarm mottog samtal om kraftig brand i flera bilar vid Östertälje tågstation i Södertälje kommun. Sammanlagt eldhärjades fem bilar varav fyra blev totalförstörda och den femte fick betydande skador.

Enligt rättsdokument handlar det om närmare 400 000 kronor som gick förlorade på parkeringen under förmiddagen.

Ett vittne fick syn på två personer som flydde till fots från parkeringen och bestämde sig för att förfölja personerna samtidigt som han kontaktade Polisen.

I samband med att Polisen anländer till parkeringsplatsen ser ett annat vittne hur en man smyger omkring på parkeringen. Därefter sätter sig mannen diskret i en bil och lämnar platsen. Händelseförloppet framgår av bilderna nedan.

Bilen identifieras som en silverfärgad Renault.

På parkeringsplatsen gjorde Polisen flera fynd bland annat påträffade man en cigarettändare, en keps och en halsduk.

Klockan 11.41 kunde Polisen med hjälp av vittnet som förföljde de två flyende männen gripa 21-årige Ninos Afram som syns på nedanstående bild.

Afram säger överhuvudtaget ingenting under polisförhören förutom ”inga kommentarer”. Han är tidigare känd hos rättsväsendet för att bland annat ha blivit dömd för förgripelse på tjänsteman.

Det var den 17 maj förra året som Afram gick fram till två kvinnliga poliser i Botkyrka och sa ”hej sötis” till den ena kvinnan samtidigt som han filmade henne. När poliskvinnan vände sig om för att röra sig mot sin kollega spottade Afram på henne.

Därefter kommenterade Afram och hans vänner på platsen att hon behövde gå och duscha, kastade skräp på henne och skrek ”hora”. Enligt poliskvinnan sade Afram att hon hade spott i håret och började därefter tillsammans med vännerna att skratta åt henne. Enligt poliskollegan handlade det om ”riktiga loskor” som hamnat på poliskvinnans rygg, i håret och på halsen.

Afram är även dömd för stöld, försök till stöld och skadegörelse.

En genomgång av Aframs mobiltelefon, samtal, kontakter och uppkoppling mot telefonmaster ledde Polisen till ytterligare två misstänkta.

Aframs kumpan som syntes springa bredvid honom när vittnen fotograderade är 20-årige Youssoufa Hirouf. Han skulle i samband med flykten avslöja sig själv genom att be en förbipasserande om att få låna dennes mobiltelefon för att skicka ett SMS-meddelande. Vittnet kom därefter i kontakt med Polisen och kunde berätta att det var Hirouf som han stött på i närheten av parkeringsplatsen.

Hirouf är hemmahörande i det ”utsatta området” Norsborg i Botkyrka kommun och är tidigare dömd för narkotikabrott och brott mot strålskyddslagen sedan han burit omkring på en stark laserpekare.

Genom DNA från kepsen som Polisen påträffade på parkeringen kunde man koppla Hirouf ytterligare till brottsplatsen. Den är även identisk med den keps som Hirouf bär på sin Facebooksida (se bild överst i artikeln).

I polisförhören är även Hirouf fåordig med endast ”inga kommenterar” som svar på polisens frågor.

Polisen kunde genom Aframs kontoutdrag spåra männen till bensinstationen OK/Q8 vid Brunnavägen 145 i Norsborg. På bilder från övervakningskameran såg polisen tre män som rörde sig vid bensinmacken. På bilderna nedan syns Afram tanka två plastdunkar med bensin.

Vid bensinmacken kommer även den tredje gärningsmannen in i bilden. Det är 21-årige Petrus Akcran, även han hemmahörande i det ”utsatta” Norsborg, som tittar på när Afram fyller plastdunkarna. Akcan är tidigare dömd för skadegörelse i samband med att han försökte genomföra en stöld i en lastbil. Ackan besvarar i likhet med sina kumpaner de flesta av polisens frågor med ”inga kommentarer” under förhören.

När plastdunkarna var fyllda lämnade männen platsen i en silverfärgad bil av märket Renault som är identisk med den bil som fotograferades när den lämnade parkeringen vid Östertälje station. Det är Ackran som kör runt Afram och Hirouf.

Mordbrand
När räddningstjänsten gör sin riskbedömning av bilbränderna anser man att det förelegat stor risk för spridning till fler fordon och dessutom fanns det risk för explosion. När tingsrätten behandlar bilbränderna tar man även hänsyn till närheten till den intilliggande tågstationen där människor vistades och bedömer därför att det handlar om mordbrand.

Domen
Afram och Hirouf döms till fängelse i ett år och sex månader medan Akcan döms för medhjälp till mordbrand till samhällstjänst i 240 timmar. Männen ska tillsammans också betala skadestånd på nästan 390 000 kronor. Alla tre har förnekat brotten.

Bilbränder i bild
I videoklippet nedan har filmade sekvenser från ett axplock av bilbränder runt om i landet sammanställts. De ger en fingervisning om hur det kan se ut när bilar sticks i brand.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons