I ett öppet brev som publicerades av den vänsterextremistiska tidningen Paragraf hotar näthatsgranskaren Tomas Åberg att stämma Joakim Lamotte för förtal  – om han inte går med på att frivilligt betala 100 000 kronor till en feministorganisation. Lamottes svar: ”Ser fram emot detta”.

Tomas Åberg har ett skattefinansierat projekt som heter Näthatsgranskaren. Genom projektet har han polisanmält hundratals privatpersoner och pensionärer för att ha brutit mot lagen om hets mot folkgrupp.

I ett öppet brev som publicerades av tidningen Paragraf erbjuder han Lamotte att betala 100 tusen kronor och be om ursäkt för sina granskande reportage om Åberg – annars hotar han att stämma journalisten.

LÄS ÄVEN: Statliga näthatsgranskaren Tomas Åberg förföljer pensionärer – tjänar tusentals kronor på utpressning genom domstolar

Lamotte: ”Jag ser fram emot detta”

I ett svar som publicerades på Facebook är Lamotte tydlig med att han inte gjort något fel.

”Jag kommer inte gå med på någon förlikning eftersom jag inte har gjort något fel”, skriver han.

Mer än så – välkomnar han den eventuella stämningen och menar att en sådan rättsprocess ska ge honom möjligheten att ställa Åberg mot väggen och ställa frågor om hans verksamhet – som han inte skulle kunna fly.

Om Tomas Åberg vill stämma mig får han göra det. En sådan process skulle ge mig möjlighet att fråga ut honom och även kalla egna vittnen som kan berätta om hans bakgrund. Jag ser fram mot detta.

Lamotte skriver också att uppgifterna han delar med sig av i sitt reportage är korrekta och av stort allmänintresse.