Två av polisen välkända gängkriminella män döms av Helsingborgs tingsrätt till fängelse för att ha anlitat 16-åringar att mörda en annan grovt kriminell man i dennes bil i augusti förra året. Mördaren och medhjälparen döms på grund av sin låga ålder endast till ungdomsvård. För anstiftarna blir det däremot långa fängelsestraff.

Det var på morgonen den 22 augusti förra året som en 23-årig man med invandrarbakgrund och tidigare dömd för bland annat misshandel, hot mot tjänsteman och narkotikabrott, sköts ihjäl i sitt fordon i närheten av sin bostad i området Dalhem i Helsingborg.

LÄS MER: Sköts ihjäl i morgonrusningen

Skytten, en 16-årig yngling, kunde kort efter mordet gripas.

Åtalad poserar med vapen. Bild: Polisen.

Det stod snabbt klart för polisen att 16-åringen inte begått mordet på eget initiativ, utan lejts av äldre gängkriminella att mörda det utsedda offret. Ytterligare en jämnårig yngling anlitades som medhjälpare.

Utredningsarbetet ledde till att också beställarna av mordet kunde gripas. Det rör sig om två livsstilskriminella män i 25-årsåldern.

Åtalad poserar med vapen. Bild: Polisen.

De dömda

Den ene mannen – Orhan Demaj, 26 – som domstolen menar varit huvudbeställaren av mordet, döms till livstids fängelse för anstiftan till mord, involverande av en underårig i brottslighet och grovt vapenbrott.

Den andre mannen – Burak Bircan, 27 – döms till fängelse i 14 år och 6 månaders fängelse för medhjälp till mord, involverande av en underårig i brottslighet och grovt vapenbrott.

Att anlita minderåriga att utföra beställningsmord har blivit allt vanligare. Svensk strafflagstiftning är utformad så att den utgör ett incitament för att dra in mycket unga personer i grov brottslighet genom systemet med kraftiga åldersrabatter i påföljderna.

I det aktuella fallet döms 16-åringen som höll i det dödande vapnet – Aimen Ahmed Muse, 17 – endast till fyra års sluten ungdomsvård för mord, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Om han varit äldre hade påföljden varit i paritet med de som utdöms för de två äldre anstiftarna.

Detsamma gäller den jämnårige yngling – somaliske medborgaren Nur Khader Hasan, 16 – som döms för medhjälp till mord. Påföljden stannar på grund av gärningsmannens låga ålder vid tre års sluten ungdomsvård.

Mordvapnet. Bild: Polisen.

Dubbla straff för gängbrott dröjer

Tingsrätten väljer milda påföljder trots att det är utrett att båda ynglingarna ingår i ett kriminellt nätverk. I Danmark utdöms dubbla påföljder för gängrelaterade grova brott.

Den svenska regeringen har på initiativ från SD aviserat samma princip men det ska först långtidsutredas. Först i slutet av juli 2025 kommer någon form av slutbetänkande och sedan kan det dröja ytterligare ett år innan lagändringarna träder i kraft.

Samtliga dömda har nekat till brott.

LÄS ÄVEN: Iran uppges anlita gäng i Sverige för attacker och terror