Annett Haaf migranter

T.v. Annett Haaf (S) med statsminister Stefan Löfven (S). T.h. Nya bostäder i Jordbro. Faksimil Facebook/Boklok

Inrikes

Här är migranternas nybyggda bostäder i Stockholm

Publicerad 7/15/2019
Annons

Ett nybyggt bostadsområde i södra Stockholm blir nu en del av ett integrationsprojekt där nyanlända kommer att få förtur till var tionde lägenhet.

Det är Haninge kommun som med hjälp av skattemedel har ingått ett avtal med byggbolaget BoKlok rörande bostäder i södra Jordbro, rapporterar Mitti. Låghusen byggs i nostalgisk retro-stil med snedtak, träfasader, verandor och spröjsade fönster. Bilderna nedan är från BoKloks prospekt.

LÄS ÄVEN: LISTA: Kommunerna som ger nyanlända förtur till bostad


Kommunen har beslutat blockhyra tio procent av lägenheterna i området, som ska gå direkt till migranter. Hyresavtalen kommer att löpa under tio år framöver.


Skattepengar för att hitta vänner
Annett Haaf (S) är socialnämndens ordförande i Haninge och hon ser positivt på att skattebetalarna ordnar bostäder åt migranter.

– Det ger nyanlända möjlighet att få bo lite längre tid på samma plats. Så att de kan träffa grannar, börja lära sig svenska och få nya vänner, säger Haaf (S).


Det är oklart om migranterna kan försörja sig själva och betala hyran eller om det är skattebetalarna som kommer att stå för den kostnaden. Haaf berättar kortfattat att migranterna kommer att betala in hyran till kommunen men inte huruvida pengarna kommer från egen försörjning eller etablerings- och försörjningsstöd.

Som en del av integrationsprojektet ska kommunen dessutom förse byggbolaget med ”nyanlända praktikanter” som ska få lära sig svenska byggregler och det svenska språket.

LÄS ÄVEN: Kommunbeslut: Alla nybyggda lägenheter ska gå till nyanlända


LÄS ÄVEN: Kom till Sverige för sex månader sen – får nu helt ny lägenhet: ”Det känns bra”

Den genomsnittliga kötiden för att få en lägenhet i Stockholm utan förtur är drygt 10 år.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons