På tisdagen uppmärksammades det hur ett gäng misshandlat ett homosexuellt par vid Göteborgs centralstation. Gärningsmännen som är nyanlända migranter förekommer sedan tidigare i belastningsregistret bland annat för bidragsbrott. De syriska medborgarna utvisas inte och skonas även från fängelsestraff. 

Det var vid 20-tiden den 7 april i år som det homosexuella paret anlände med tåg från Malmö och höll hand när de promenerade ut från centralstationen. När de passerade tre män i 20-årsåldern roade sig dessa med att uttrycka hat mot homosexuella på arabiska.

LÄS ÄVEN: Trio attackerade manligt par: ”Snackar skit om mig och min heder”

Paret vände sig om och ifrågasatte beteendet men det var något som gänget inte kunde accepteras och gick till attack. De misshandlade paret inför andra resenärer och händelseförloppet som fångades på övervakningskameror kan ses nedan.


Brottsoffret: ”Påminner om Irak”

I polisförhör uppger brottsoffren hur de fick höra att de är ”bögar” och därför ska försvinna från platsen. Ett av brottsoffren berättar hur hans partner med irakisk bakgrund känner sig påmind om det muslimska förtryck som han har flytt från i hemlandet Irak.

Nyanlända men redan dömda för brott

Samhällsnytt kan berätta att samtliga tre våldsamma männen är nyanlända från Syrien och enbart medborgare i hemlandet. I polisförhör behöver gärningsmännen tolk på arabiska och försvarar sig med att det inte alls handlar om hat mot homosexuella utan att paret ska ha ”snackat skit om heder”.

Detta motsägs dock av både paret och vittnesuppgifter från andra resenärer som hörde hur gänget uttryckte hat mot homosexuella. Det framgår även av polisutredningen att en av gärningsmännen tidigare ska ha förolämpat en transvestit med tillmälen på liknande sätt.

21-årige Hamod Suleyman folkbokfördes i Sverige 2016-12-27 och förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för brukande av falsk urkund och bidragsbrott.

21-årige Abdel Rahman Wakaa folkbokfördes i Sverige 2017-01-12 och förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för flera narkotikabrott.

23-årige Abdullah Alaswad folkbokfördes i Sverige 2017-01-02 och förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för flera narkotikabrott.

Utvisas inte –  skonas även från fängelse

Den 23 september dömde Göteborgs tingsrätt syrierna för enbart misshandel och inte för hatbrott trots att männen tydligt uttryckt hat mot personernas sexuella läggning. Endast en av de tre personerna får fängelse som påföljd – tre månader som enligt gällande praxis om två tredjedels avtjänande innebär att han får sitta av två månader.

De övriga två som deltog i hatmisshandeln klarar sig med villkorlig dom och några veckors samhällstjänst, vanligen enklare städ- eller trädgårdsarbete. Rätten skriver samtidigt att om man hade utdömt en frihetsberövande påföljd hade det inneburit fängelse i tre respektive fyra månader, men migranterna skonas från detta.

När det gäller utvisning av de syriska medborgarna är det inget som förs på tal i rättsprocessen av vare sig åklagare eller domstol.

Frivården har bedömt att risken för att Hamod Suleyman återfaller i likartad brottslighet är låg och att det inte finns något övervakningsbehov.”

Den 8 november 2018 dömdes han till skyddstillsyn. Den misshandel han nu döms för har han begått under prövotiden för skyddstillsynen. Det talar ytterligare, utöver brottets art, för att påföljden nu ska bestämmas till fängelse.

Frivården har utifrån bland annat Abdullah Alaswads uppgifter om tidigare problematiska narkotikavanor och umgänge som påverkat hans beteende negativt bedömt att risken för återfall i kriminalitet inte kan uteslutas och att det kan finnas ett övervakningsbehov.

Frivården har samtidigt inte identifierat några tydliga kriminogena behovsområden och därför förklarat att några brottsreducerande insatser inom ramen för frivårdande påföljd inte kan förordas.

Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Göteborgs TR B 5625-20 Dom 2020-09-23

LÄS ÄVEN: Taxichaufför i Stockholm hånade homosexuella kunder: ”Äckliga bögar”

authorimage