Ett B-52 Stratofortress flög under måndagen över Sverige. Det amerikanska bombflygplanet lyfte under morgonen från en flygbas i Spanien.

Enligt transponderdata som bland annat publiceras på Flightradar24 cirklade bombplanet vid lunchtid runt över Sverige ett dussintal varv. Tidigare har detta gjorts för att kunna genomföra lufttankning.

USA har sedan förra månaden frekvent börjat flyga över Europa med B-52:or. Långdistansbombaren utvecklades i början av 1950-talet med målet att kunna släppa atombomber över Sovjetunionen och Warszawapakten, utan att behöva mellanlanda någonstans. Det är ett av de äldsta flygplanstyperna som fortfarande är i aktiv tjänst.

Den 24 februari i år stationerades fyra B-52:or på Morónbasen i Spanien för att ”stärka relationerna mellan Nato-allierade och partners”. Bakgrunden är kriget i Ukraina.

Flyguppdragen har blivit allt djärvare, och vid åtminstone ett par tillfällen har de amerikanska kärnvapenbombarna flugit riktigt nära Sankt Petersburg respektive Kaliningrad. Det finns till och med uppgifter från transponderdata som tyder på att amerikanarna tidigare i månaden kränkte ryskt luftrum utanför Sankt Petersburg. Då lade sig bombplanet bakom ett civilt ryskt passagerarplan.

Dagens flygning över Sverige är den andra sedan B-52:orna stationerades på Morónbasen. 24 februari, i samband med att de fyra bombplanen kom till Europa, passade två av dem på att flyga över Sverige. De eskorterades då av svenska Gripenplan.

B-52:an ”Noble61” tidigare i månaden. Twitter/Faksimil