Efter att förbudet mot att köra äldre bensin- och dieselbilar på Hornsgatan i centrala Stockholm har polisen utfört trafikkontroller på gatan. I sociala medier har många rasat över prioriteringarna och Södermalmspolisen försvarar sig med att kontrollen inte har med miljözonen att göra.

Det var på onsdagen som Stockholm stad infördes ett förbud mot att köra äldre bensin- och dieselbilar som inte uppnår utsläppsklass fem på Hornsgatan i centrala Stockholm. Detta trots att luften vid gatan redan idag uppnår luftkvalitetsnormen.

Bilister som trotsar förbudet riskerar att bötfällas med 1 000 kronor. Enligt trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) som varit drivande i förbudet ska bilisterna som behöver passera istället köpa nya bilar.

LÄS ÄVEN: Äldre bilar får inte längre framföras: ”Behöver man köra på Hornsgatan köper man en ny bil”

Samhällsnytt har tagit del av bilder som fått spridning i sociala medier och uppges visa hur polisen kort efter det nya förbudet intagit Hornsgatan med flera patruller.”Polisen hade inte tid att komma till villainbrott”

I sociala medier rasar många över bilderna som visar trafikkontrollen. Det är flera som fokuserar sin kritik på myndighetens prioriteringar. En person skriver att de utsattes för ett villainbrott och då hade polisen inte ens tid att komma.

En annan person skickar kritik mot miljöpartisten Daniel Helldén som drivit på för förbuden på Hornsgatan. I kommentaren går det bland annat att läsa ”Daniel Hitlens SS-trupper genomför razzia mot oliktänkande”.Polisen försvarar sig

På fredagen sökte Samhällsnytt polisen för att höra mer om kontrollen i den nya miljözonen och vidare hur många poliser som deltog. Polisens mediecenter bad då att få återkomma med ett mejlsvar i nästa vecka.

Lokaltidningen SödermalmDirekt har däremot fått svar från polisen Manuel Firpo som arbetar lokalt i stadsdelen. Han bekräftar att polisen har utfört kontroller på Hornsgatan men påstår att de inte har kontrollerat en enda bil med anledning av den nya miljözonen.

– Vi genomför alltid trafikkontroller dagligen och har olika fokus, där det främsta är trafiksäkerhet. Det är upp till de enskilda patrullerna att besluta om vad som ska kontrolleras, om det gäller nykterhet, hastighet eller exempelvis detta, säger Firpo till SödermalmDirekt.