Under ett besök på akuten i Stockholm i september 2020 vändes tillvaron upp och ner för Jennifer och hennes man Simon. Istället för att ge vård till parets 9-månaders gamla son omhändertog läkarna både honom och hans 3-årige bror. Medan de placerades på ett jourhem frihetsberövades föräldrarna efter misstanke om misshandel riktad mot dem. Först sex veckor senare avskrivs misstankarna och familjen får återförenas.

I inspelningen nedan hörs hur den chockerade Jennifer vädjer till socialsekreteraren, ber henne att inte ta barnen – och sedan brister ut i gråt när hon förstår att allt är förgäves.

– Det betyder att vi behöver flytta honom till ett jourhem, hörs socialsekreteraren säga i inspelningen.

– Nämen det går inte att ni tar honom. Det är helt orimligt, försöker Jennifer invända, men sedan bryter hon samman:

– Sätt oss i fängelse och placera ut barnen så att vi inte får kontakt med dem… Se till att barnen hamnar hos trygga människor de känner. Det känns så viktigt!

De blir tvungna att gå ner och lämna sin 9-månaders gamla bebis till kommunen som transporterar barnet vidare till ett jourhem. Under tiden hämtas hans treårige bror från förskolan och förs bort av tjänstemännen.

Både Jennifer och hennes man Simon anhålls av polisen på misstanke om så kallat skakvåld – att de har skakat sina barn så hårt att de orsakat frakturer. Trots att det redan efter två veckor blir uppenbart att misstankarna är grundlösa och att frakturerna orsakades av fall och andra olyckor dröjer det ytterligare fyra veckor tills familjen kan återförenas.

En ny skandal rullas nämligen ut i välfärdssverige. Uppdrag Gransknings reportage visar att småbarn rutinmässigt tas från föräldrar på lösa misstankar från barnläkare. Barnläkares metodik kritiseras i en ny statlig utredning som myndigheten SBU har stått för. SBU menar att det behövs mer försiktighet och mer underlag för att ta till så drastiska åtgärder som att krossa hela familjer genom tvångsomhändertagande.

Uppdrag Granskning har hittat ett tiotal identiska fall där barnen omhändertogs – ibland i flera månader – och där föräldrar senare frias helt från misstankar.

Upplevelsen blev mycket traumatisk för Jennifers familj. Den äldre sonen är traumatiserad och har numera svårt att lita på sina föräldrar. Han är rädd för att de ska lämna honom igen och inte hämta honom på förskolan – som den dagen då kommunens tjänstemän tog pojken.

Jennifer kan inte hålla tårarna tillbaka när hon talar ut om sina erfarenheter i statstelevisionen:

– Det gör så ont av att man är helt maktlös. Du kan inte göra någonting. Jag bara skriker rakt ut – för att jag är så ledsen.