Statstelevisionen kritiseras för att i sin rapportering välja en vinkel som uttrycker sympati och förståelse för de personer med i det stora flertalet fall muslimsk invandrarbakgrund som rest till Syrien och fastnat i fångläger efter att terroristorganisationens kalifat fallit. SVT uttrycker vad som uppfattas som bestörtning över hur svenska medborgare har dåliga levnadsförhållandena i fånglägren. Kritikerna menar bland annat att SVT med en politiska agenda försöker blanda ihop svenskhet med att ha svenskt medborgarskap.

I början av oktober rapporterade Samhällsnytt att regeringen fortsätter sitt starka engagemang för de familjer som rest från Sverige för att ansluta sig till terroristorganisationen IS i Syrien och att man åter skickar en delegation till landet. På plats ska den ha möten med IS-familjerna om huruvida de går med på att separeras från sina barn som sedan på skattebetalarnas bekostnad i så fall ska flygas till Sverige.

LÄS ÄVEN: Regeringen skickar UD-delegation för att ta hem ”svenska IS-barn”

SVT: ”IS-svenskar”

Tidigare i veckan följde statstelevisionen upp ämnet med en genomgång om vad som har hänt ”IS-svenskarna” i Syrien. De rapporterar om hur fånglägren i nordöstra Syrien är ”överfulla” och att det är ont om sjukvård, mat och vatten. Vidare är statstelevisionen besvärade över vad de beskriver som en utbredd otrygghet i fånglägren.

Får kritik: ”Försöker definiera om svenskhet”

När Facebookkontot ’I allmänhetens tjänst – granskning av public service’ nu uppmärksammar statstelevisionens sätt att beskriva de här personerna ’r det många som reagerat kritiskt.

En person menar att statsmedierna medvetet försöker definiera om begreppet svenskhet. Att ”hamra in” i folket att svenskhet är samma sak som att ha erhållit ett uppehållstillstånd eller ett medborgarskap. En annan person gör jämförelser med terroristen Anders Behring Breivik och undrar om SVT kan kalla honom för ”Utøya-resenären”.

IS-terrorist skryter om människoslakt som ”vardag”

Samhällsnytt har tidigare visat videomaterial filmat av svensktalande IS-terrorister i Syrien. Nedan följer ett axplock där de skryter om sin människoslakt:

LÄS ÄVEN: Löfven vägrar ändra grundlagen: Terrorister ska behålla svenskt medborgarskap

authorimage