På Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning ger tidigare anställda, konsulter, skolpersonal, fritidsledare på gårdar i området samt anställda på biblioteket och ungdomsmottagningen i Järva en samstämmig och mindre smickrande bild av verksamheten.

Källorna Nyhetsbyrån Järva talat med vittnar om stora brister i en verksamhet som under ett års tid endast haft två besökare; bristande förankring, dåliga arbetsförhållanden, toppstyrning och en undermålig verksamhet som tvingats pausa på grund av att det saknades personal.

– Det som har varit bra är att den öppnade. Resten var inte så bra, säger en person med god insyn.

En av konsulterna säger sig ha varit skeptisk från start då tillvägagångssättet “var liksom ovanifrån och ner istället för tvärtom”.

– Jag trodde aldrig att jag skulle använda ordet korrupt i en svensk kontext. Men någonting händer i den här stadsdelen och det är inte bra alltså. Det är så mycket skattepengar som borde gå till ungdomar som försvinner, säger en annan.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Ytterligare en person som haft god insyn i projektet säger att det inte varit speciellt genomtänkt och att det “kändes som att de var tvungna att driva det på grund av att det fanns ett politiskt beslut”.

Över 1,5 miljoner

Sedan 2018 har verksamheten kostat 1 666 000 kronor i personalkostnader. Trots uppgifter om att möbler ska ha köpts in för tiotusentals kronor finns inga andra budgetposter redovisade. För 2022 finns 500 000 budgeterat.

Fram till oktober 2021 arbetade Anders Marcus som föreståndare på Kista ungdomsgård, som under flera år drevs i privat regi av Fritid Stockholm men sedan i höstas är en av de kommunala.

– Jag vet att det har varit satsningar på verksamhet för hbtq-ungdomar inom stadsdelen, men vi fick inte en spänn av det där. Vi hade målgruppen som besökare hos oss och samarbetade med olika hbtq-organisationer, men vi såg dem nog som vanliga ungdomar, det är ju ändå 2022.

Regnbågsflaggor på nyckelknippor

En person som jobbar som fritidsledare i området säger att man inte har sett eller hört någonting av Järvas hbtq-mötesplats för unga.

– Jag tror inte den har funnits, inte vad jag har märkt. Det enda jag har sett är att de som jobbar på förvaltningen har regnbågsflaggor på sina nyckelknippor.

Verksamheten har funnits, dock bara en kväll i veckan, utan egna lokaler och med endast två stycken besökare under hela det året som mötesplatsen var öppen. Enligt en person som varit där har det varit svårt att få hbtq-ungdomarna att vilja komma till lokalen då den delades med annan ungdomsverksamhet.

– Vi fick vänta tills de andra var klara med sin verksamhet och sedan fick vi gå in, men det var inte så praktiskt då platsen skulle vara ”hemlig”.