I lördags var det 76 år sedan Nazityskland kapitulerade, vilket innebar slutet på det andra världskriget i Europa. I Sverige går dagen under namnet Segerdagen men passerar utan att uppmärksammas.

Segerdagen firas i både Europa och USA den 8:e maj. De forna Sovjetstaterna firar segern istället dagen efter. I Moskva firas det traditionsenligt med pompa och ståt. President Vladimir Putin höll ett tal där han bland annat sa att: ”Det sovjetiska folket höll sitt heliga löfte, försvarade hemlandet och befriade Europas länder från den svarta pesten”.

I Frankrike var firandet på grund av rådande karrantänsregler mer lågmält. President Emmanuel Macron lade en krans av blommor framför statyn av General de Gaulle på Place Clemenceau i Paris. Liknande hyllningar och yttranden av vördnad och tacksamhet skedde i London, Prag, Warszawa och andra europeiska huvudstäder.

LÄS ÄVEN: Bildt hånar Danmark och Norge – påstås haft svagt försvar mot Hitler

Aftonbladet hyllade Hittlers ”fantastiska judeplan”

I Sverige förbigås dagen däremot med tystnad. Sverige deltog inte aktivt i kriget men passivt hjälpte man på flera sätt de tyska nazisterna både före och under kriget. Den socialdemokratiskt ledda rasbiologiska forskningen i Sverige fungerade som inspiration det tyska nazistpartiets ideologi och under kriget gav Sveriges regering tyskarna fri lejd genom landet för att ockupera Norge. Tidningen Aftonbladet hyllade Hitler i ett flertal artiklar och skrev även om hans ”fantastiska judeplan”. 

Nedan kan dokumentären ”Ett folk, ett parti – Socialdemokraternas historia” ses, som belyser partiets samröre med Nazityskland.