Mindre än en månad efter att två lagstiftare föreslog lagstiftning för att etablera arbete hemifrån som en laglig rättighet har det nu blivit verklighet. Detta gör Nederländerna till ett av de första länderna att bevilja distansarbetesflexibilitet enligt lag.

Det nederländska parlamentet godkände lagen i förra veckan och behöver ett slutgiltigt godkännande från senaten innan den kan implementeras fullt ut. Lagen tvingar arbetsgivare att överväga anställdas önskemål om att arbeta hemifrån så länge som deras yrken tillåter det.

Hemarbete blev en vanlig praxis under pandemin då företag globalt tvingades stänga sina kontor på grund av lockdowns. Pandemin sägs ha skapat en förändring i attityder om arbete, med många anställda som vill behålla en del av den flexibilitet de har upplevt under de senaste två åren.

LÄS ÄVEN: Storbank föreslår speciell skatt på hemarbete

Lagstiftningen utgör ett viktigt steg för arbetare, säger Senna Maatoug från partiet GroenLinks och en medförfattare till lagförslaget.

– På grund av coronaperioden har vi sett att hybridarbete har fördelar för en mycket stor del av de anställda. Det ger dem möjlighet att hitta en bättre balans mellan arbete och privatliv och att minska restiden.

Glada arbetsgivare och anställda

Steven van Weyenberg, från partiet D66 och medförfattare till lagförslaget, säger att det är en “bra lag för arbetsgivare eftersom en glad anställd är en glad arbetsgivare”. 

– Ofta är det inte nödvändigt att stå i trafiken i en timme för att gå till jobbet. För du behöver inte nödvändigtvis vara på kontoret för att skicka ett mejl till din kollega som är två skrivbord bort.

– I bland kan man koncentrera sig extra bra hemma och uppdatera administrationen och då även öppna dörren för rörmokaren.

Britter ratar kontoret

Redan före pandemin arbetade 14 procent av de anställda i Nederländerna på distans, den högsta andelen i EU.

I maj visade en undersökning att britter är de som i störst utsträckning vägrar återvända till kontoret – 23 procent av brittiska arbetare säger att de hellre skulle sluta eller söka nytt jobb än att gå tillbaka till kontoret. Sverige kom på sjätte plats med knappt 20 procent.

[totalpoll id=”471737″]