Samhällsnytt har uppmärksammat hur statstelevisionen vid flera tillfällen den senaste tiden upplåtit plattformen åt ensamkommande migranter att klaga över indragna bidrag och bostadsbrist. Nu är besvären återigen på tapeten med den rådande coronakrisen som gjort två afghaner hemlösa. De antyder att svenskar är rasister som inte öppnar dörren åt dem.

Det är i ett videoinslag som den skattefinansierade public service-aktören ger de afghanska medborgarna Mohammad Soltani och Jafar Haidari utrymme att berätta hur svårt det är att hitta en bostad i Uppsala efter att de frivilligt har lämnat de så kallade föräldrahemmen hos äldre personer.

Antyder att rasistiska svenskar är problemet

SVT är noga med tydliggöra att det är en utsatt situation för migranterna som inte vet var de nu ska ta vägen någonstans. Enligt Ola Jeremiasen, som är tillförordnad socialdirektör i Uppsala kommun, hänvisar man migranterna till den ordinarie bostadsmarknaden som alla andra invånare.

LÄS ÄVEN: SVT pressade Migrationsverket att hjälpa ensamkommande afghan med tre avslag

Men Soltani menar att det deras bostadssituation inte handlar om pengar.

– Det är många som tror att vi inte kan betala, men så är det inte. Vi är många som och kan betala, säger migranten till SVT.

Pengar är nämligen inget problem utan han antyder istället på att problemet ligger hos främlingsfientliga svenskar som inte vill hyra ut eftersom de är invandrare.

Asylaktivist används som expert

SVT har även tagit kontakt med asylaktivisten Elisabet Rundqvist vid Uppsalastödet för att få vad som framställs som ett expertutlåtande om situationen för migranterna. Enligt Rundqvist finns det nu ingen annan utväg än att kommunen använder skattebetalarnas pengar för att ordna en gräddfil åt migranterna.

– Nu måste kommunen kliva in och ta ett ansvar, säger Rundqvist till SVT.

På Facebook är Rundqvist tydlig med vilken politik hon vill se för migranter, även sådana som vistas illegalt i Sverige.

Posted by Elisabet Rundqvist on Wednesday, April 1, 2020

Posted by Elisabet Rundqvist on Monday, November 25, 2019

LÄS ÄVEN: SVT-journalist öppen med sitt hat mot SD – fick göra reportage om migranter

authorimage