Tre kvinnor som hade planerat att få massagebehandling vid ett gym i södra Stockholm blev istället antastade av en iransk migrant. Samhällsnytt kan berätta att den tafsande massören är en HIV-smittad och tidigare dömd sexförbrytare. Han slipper utvisning och påföljden stannar vid villkorlig dom och samhällstjänst trots ett gediget brottsregister.

Det var i början av september förra året som den iranske medborgaren Sadegh Ghiassi tog emot kunder för sitt bolag ’Push it today AB’ på gymmet First Class Fitness i Huddinge i södra Storstockholm.

I ett av fallen tränade han med en medarbetare som därefter hade en inbokad massagebehandling hos honom. Sadegh var noga med att kvinnan skulle vara naken när hon låg på massagebordet och beordrade därför henne att ta av behån. Det var något som medarbetaren aldrig tidigare varit med om i samband med en massagebehandling.

Det var tänkt att Sadegh skulle fokusera på hennes smärtande rygg men efter en stund arbetade han sig istället ned mot rumpan och insidan av låren. Kvinnan vittnar om hur Sadegh smekte hennes rumpa och även vidrörde hennes underliv, vilket hon till en början trodde var ett misstag. Men det skulle visa sig att han sedan gjorde samma sak med händerna ytterligare fyra till fem gånger.

https://www.instagram.com/p/Bvyc7kQo650/

Därefter vände Sadegh på kvinnan från mage till rygg och började masserade hennes axlar. Kvinnan täckte då brösten med händerna och armarna. Detta passade inte Sadegh som tidigare beordrat kvinnan att vara helt naken – han krävde därför att hon tog bort händerna för att han skulle komma åt.

Sedan fortsatte han att massera kvinnan ned mot mage och intill troskanten. Sadegh uppmanade därefter kvinnan att lägga ut benen ”som en skräddare” – och började arbeta med händerna i kvinnans ljumske och vidrörde då åter underlivet med fingrarna flera gånger. Sadegh bytte sedan till kvinnans andra ben och gjorde samma sak där.

Efter avslutad behandling uppger kvinnan att hon har gått omkring och mått psykiskt dåligt. Men hon anmälde inte hädelsen förrän ytterligare en person utsatts för samma typ av övergrepp på gymmet.

Det skulle visa sig att en kund som efter avslutat gympass hade bokat in en efterföljande massagebehandling inte fick det hon betalat för utan i stället antastades av den iranske migranten. När kunden lämnade gymmet frågade den kvinna i receptionen som tidigare utsatts för Sadeghs tafsande om kunden var nöjd med behandlingen – men fick då ett kort svar tillbaka som om något var fel. Ett par veckor senare började de två att prata med varandra igen och kom då in på händelsen att båda utsatts för sexuella ofredanden under massagebehandlingen.

Kunden uppgav för kvinnan i receptionen att Sadegh beordrat henne att ta av sig och masserat både rumpa och bröst. I samband med de rörelserna kom han vid flera tillfällen åt hennes underliv. På initiativ av kunden beslutade de två att polisanmäla Sadegh.

Ytterligare en kund som tränar på gymmet polisanmälde Sadegh efter att hon bokat in en massagebehandling hos honom. Hon tilldelades ingen handduk och när behandlingen började drog Sadegh av hennes trosor utan förvarning. Därefter smekte han på likadant sätt som i de tidigare fallen insidan av låren. När kvinnan sa åt Sadegh skrattade han bara och fortsatte.

HIV-smittad sexförbrytare
När Samhällsnytt granskar Sadegh visar det sig att han förekommer under 17 avsnitt i belastningsregistret för bland annat sexuellt ofredande och grovt narkotikabrott.

Vi har begärt ut förundersökningsprotokollet från Solna tingsrätt rörande domen om sexuellt ofredande. Av polisutredningen framgår det att Sadegh har lockat ut en kvinnlig bekant på fika, något som sedan övergick till ett raggningsförsök.

Sadegh har under raggningsförsöken uppgett för kvinnan att han är smittad av HIV men att han ändå kan ha samlag och skaffa barn.

Kvinnan berättar i polisförhör att hon blev rädd när de anlände till gymmet särskilt eftersom de var helt ensamma i lokalen. Hon beskriver hur Sadegh cirkulerade runt henne på ett obehagligt sätt och frågade om han fick massera henne.

Den skräckslagna kvinnan uppger att hon hade svårt för att säga nej och därför gick med på det. Sadegh arbetade sig till intimare delar med händerna och masserade insidan på kvinnans lår om och om igen. När kvinnan sa att hon inte längre önskade att få mer massage blev han ännu mer intim och tafsade henne mellan benen. Kvinnan beskriver med egna ord hur Sadegh masserade hennes underliv ”hetsigt”.

Nedan följer ett utdrag från domen rörande det grova narkotikabrottet som resulterade i två års fängelse.Sadegh Ghiassi år 2010. Faksimil Facebook

”Saknar närhet och söker fru”
En nätgranskning av Sadegh visar att han i flera publika inlägg på Facebook flaggar för att han vill ha sexuellt umgänge.

Bland annat skriver migranten att han är ”kåt, glad, villig” samt ”saknar närhet och söker fru”.


Tingsrättsdomen
Den 26 augusti dömde Södertörns tingsrätt Sadegh, som förnekar brott, till villkorlig dom och samhällstjänst i 120 timmar för sexuellt ofredande i tre fall. Trots ett gediget brottsregister yrkade åklagaren inte på utvisning för den iranske medborgaren.

Vidare skriver tingsrätten i domen att Sadegh ”trots konkreta frågor varit svävande i sitt svar kring sin årsinkomst”. Han döms att betala skadestånd om 7 000 kronor vardera till brottsoffren.

Tingsrättens motivering:

Tingsrätten finner att brottslighetens samlade straffvärde motsvarar ett fängelsestraff om fyra månader.

Sadegh Ghiassi förekommer under 17 avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast den 7 september 2015 av Solna tingsrätt för sexuellt ofredande till villkorlig dom i förening med 50 timmar samhällstjänst. Han dömdes dessförinnan den 15 september 2011 av Stockholms tingsrätt för grovt narkotikabrott till fängelse i två år.

Ett sexuellt ofredande riktat mot en person över 18 år har i praxis inte bedömts vara ett s.k. artbrott (se RH 2018:21). Sadegh Ghiassi har emellertid återfallit i likartad brottslighet. Solna tingsrätt dömde nämligen Sadegh Ghiassi år 2015 för ett fall av sexuellt ofredande som till sitt innehåll har stora likheter med de gärningar han nu döms för. Tingsrätten anser att återfallet, trots att domen ligger snart fyra år bakåt i tiden (och själva gärningen något längre tillbaka i tiden), ska beaktas vid valet av påföljd.

Frivården har bedömt, med hänsyn till att Sadegh Ghiassi inte tillstår någon sexualproblematik, att det saknas förutsättningar för en skyddstillsyn. Tingsrätten bedömer att det finns skäl att bestämma påföljden till fängelse. Som särskilda skäl för att bestämma påföljden till villkorlig dom i stället för fängelse kan tingsrätten beakta om den tilltalade samtycker till att domen förenas med en föreskrift om samhällstjänst och att en sådan föreskrift är lämplig med hänsyn till tilltalades person och övriga omständigheter.

Sadegh Ghiassi har samtyckt till att en villkorlig dom förenas med en föreskrift om samhällstjänst. Frivården har bedömt att Sadegh Ghiassi som lämplig för samhällstjänst. Tingsrätten anser inte att det är uteslutet med en ny frivårdspåföljd eftersom det förflutit några år sedan den tidigare frivårdspåföljden.

Tingsrätten finner att det finns särskilda skäl att bestämma påföljden till villkorlig dom i förening med 120 timmar samhällstjänst. Alternativstraffet bestäms till fängelse fyra månader.

Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Södertörns TR B 2449-19 Dom 2019-08-26