Greklands migrationsminister, Notis Mitarachi, anklagar sju utomstatliga så kallade hjälporganisationer (NGO) för människosmuggling, rapporterar The Times. Organisationerna ingår i ett nätverk som finansierar och möjliggör smuggling av illegala invandrare till EU.

Organisationerna arbetar bland annat i Somalia, Storbritannien och Turkiet, uppger Greek City Times. Migrationsminister Mitarachi nämner även att den norska organisationen Aegean Boat Report samt den muslimska NGO-organisationen Al-Khair Foundation medverkar till människosmuggling.

LÄS ÄVEN: 33 hjälparbetare på Lesbos misstänks för människosmuggling

Somalier smugglas in i EU via Turkiet

Det startar med att migranterna får studentvisum till Turkiet. Enligt migrationsminister Mitarachi är detta något som turkiska myndigheter marknadsför och utfärdar i Somalia. När de väl kommit till Turkiet kan de röra sig fritt och guidas då vidare av de olika organisationerna, in i EU.

– Representanter i Mogadishu ordnar transporten till Istanbul, de till och med betalar flygbiljetter med Turkish Airlines. Därifrån transporteras de till olika platser längs den turkiska kusten, där de sen hjälps till öar som Lesbos, sa migrationsministern.

LÄS ÄVEN: S-politiker erkände människosmuggling – slipper åtal

Första trygga mottagarland

Mitarachi konstaterar att somalierna kommer lagligt, med visum, till i Turkiet. Han säger att det är uppenbart att de inte är i fara i Turkiet. Om de har asylskäl bör de därför stanna där, eftersom det är första trygga mottagarland. Han anser det oroande att Turkiet verkar delta i smugglandet av migranter genom att frikostigt tillhandahålla visum.

Enligt vittnesmål från överlevare, betalade Al-Khair Foundation för en resa där 34 somalier drunknade när de försökte segla från Turkiet till Grekland. En av de 15 som överlevde sa att Al-Khair Foundation ordnat så att han själv endast behövde stå för 100 Euro, strax över 1000 kr, av resekostnaderna. Enligt den illegale migranten kostar resan i vanliga fall tio gånger så mycket.

LÄS ÄVEN: Riksdagsbeslut: Sverige ska betala Somalias miljonskuld till IMF

”Välgörenhetsinsamlingar” finansierar människosmuggling

Enligt den grekiske migrationsministern stämmer migrantens uppskattning med den grekiska underrättelsetjänstens uppgifter, skriver Daily Mail. Vidare uppgav han att den muslimska organisationens ”välgörenhetsinsamlingar” finansierar människosmuggling.

En talesman för Al-Khair Foundation förnekar uppgifterna. Han hävdar att de endast hjälper flyktingar i Mellanöstern genom att skänka vinterkläder, mat och hygienartiklar. Enligt organisationens webbsida har de samlat in nära två miljarder kronor sedan starten 2003 och är aktiva i 74 länder.

De grekiska myndigheternas förhör med några av de somaliska migranterna kan ses nedan: