Den maximala ljudnivån som böneutropen från moskén i Växjö genererar för förskolan intill får vara max 45 decibel. Men nu menar kommunen att volymen kan vara för hög. ”Det var ganska högt ljud utomhus”, konstaterar miljö- och hälsoskyddsinspektör Henrik Ohlin.

Det var i början av maj som moskén fick tillstånd till böneutrop varje fredag. Kravet var att ljudnivån inomhus i byggnader i området inte översteg 45 decibel eller 110 decibel utomhus, vilket motsvarar en motorsåg från en meters håll.

Nu anser alltså Växjö kommun att ljudnivåerna från böneutropet kan vara för höga, vilket kan leda till att volymen inne på den intilliggande förskolan överstiger vad som är tillåtet, skriver en tidning på nätet.

Ligger precis intill en förskola
– Moskén ligger precis bredvid Änglagårds förskola. Högtalarna som moskén använder sig av sitter på en stolpe ovanför taket på moskén, de står ganska nära en av förskolans lokaler där det finns förskolebarn, säger Henrik Ohlin.

I fredags utförde Henrik Ohlin en oanmäld tillsyn av ljudnivåerna. Där kunde han konstatera att ljudet uppmättes till 93-95 decibel vid stängslet närmast förskolan.

Läs mer: Moské som ansökt om böneutrop hetsar mot kristna och judar

Nu har Växjö kommun skickat en förfrågan till Stiftelsen Växjö muslimer, för att få reda på om stiftelsen har undersökt ljudnivåerna inne på förskolan. Detta för att försäkra sig om att ljudet inte överstiger 45 decibel inomhus.

De har till den tionde december på sig att svara. Hittills har de ej återkommit.

Hetsar mot judar
Det var Polismyndigheten som godkände moskéns förfrågan om högtalarutsända böneutrop, samt hur högtalarna skulle placeras.

Tillsynen som gjordes av Växjö kommun var en standardtillsyn och gjordes inte på grund av klagomål, enligt Ohlin.

Som Samhällsnytt tidigare skrivit om, har moskén i Växjö tidigare avslöjats med att hetsa mot judar, uppmana män att kontrollera sina döttrar och kvinnor, använda Saudiarabiens officiella läroplan och böcker i sin islamska skola, uppmana muslimer att inte beblanda sig med ”kuffar” (otrogna) med mera.