I början av januari utsattes en 45-årig man för ett rån då han skulle ta ut pengar från en bankomat. Småbarnspappan fick flera knivhugg i bröstet, huvudet och halsen samt ett i hjärtat. Nu har mördaren dömts.

Det uppmärksammade mordet skedde i Rissne den 2 januari. 45-åringen var ute på en krog med sin partner och skulle ta ut kontanter då han överfölls och mördades. Gärningsmannen, den då 19-årige Mikolaj Kowalew, var på rymmen från en rättspsykiatrisk klinik i Huddinge efter att ha blivit dömd för ett mord på en gymnasieskola 2017, och han ska ha varit på jakt efter pengar till mat.

Händelsen fastande på en övervakningskamera och flera personer bevittande överfallet. Kowalew flydde efter mordet och höll sig undan i fyra dagar innan han greps.

LÄS ÄVEN: Förrymde psykmördaren Mikolaj erkänner knivmord på sjubarnspappa i Stockholmsförort

Utöver mord döms Kowalew även för försök till grovt rån, rån och försök till rån för sammanlagt tre olika händelser i slutet av december och början av januari.

I utredningen framgår att Kowalew valde offer för att rånet skulle kunna gå så lätt som möjligt. Detta innebar att han valde bort större personer som skulle kunna göra motstånd. Han menar att det inte var meningen att mörda 45-åringen och har framfört en ursäkt till offrets familj.

Tvister om mental hälsa

I samband med mordet 2017 gjordes en stor rättspsykiatrisk utredning som slog fast att Kowalew led av en allvarlig psykisk störning vid tillfället. Även vid mordet i Rissne bedömdes han ha haft en allvarlig psykisk störning, något han alltjämt lider av.

Denna gång ville han dömas till fängelse och inte rättspsykiatrisk vård. Efter att ha begärt överprövning kom Rättsliga rådet med en slutsats som går på tvärs med de tidigare rättspsykiatriska utredningarna. Man anser att Kowalew inte begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning och att det därmed inte föreligger medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

– Mot bakgrund av att det fanns en viss tveksamhet i den rättspsykiatriska undersökningen och då Rättsliga rådet var enigt i sin bedömning anser tingsrätten att den rätta påföljden i detta fall är fängelse, säger Patrik Skogh, rådman, i ett uttalande.