I ett unikt fall ska Storbritanniens högsta domstol granska hur kvinnor definieras i lag. En advokat som företräder gruppen For Women Scotland (FWS), en skotsk kampanjgrupp som motsätter sig föreslagna reformer som tillåter individer att ändra sitt registrerade kön i juridiska dokument genom självdeklaration, uppmanade domstolen att kön ska ses som ett “oföränderligt biologiskt tillstånd”.

Aidan O’Neill presenterade sin argumentering för FWS i gruppens senaste rättsliga utmaning mot den skotska regeringen om huruvida transkvinnor kan betraktas som kvinnliga i jämställdhetslagen Equality Act från 2010.

För ett par år sen klubbade det skotska parlamentet igenom en translag som ger möjlighet till att fastställa kön utan medicinsk diagnos. Trots att den brittiska regeringen använde sin vetorätt har den skotska regeringen ändå utgått från att en person som fastställts som kvinna i enlighet med den existerande brittiska lagen Gender Recognition Act, GRA, från 2004 i alla sammanhang ska behandlas som kvinna.

LÄS ÄVEN: Tampongtillverkare sponsrar transkvinnor

Tolkningen har fått stöd av en domstol i Edinburgh som menar att kvinnor – oavsett om de är juridiska eller biologiska – ska räknas som kvinnor i alla sammanhang som omfattas av den brittiska jämställdhetslagen.

Högsta domstolen. Foto: Diliff, CC BY-SA 3.0

Det håller dock FWS inte med om och vill nu alltså att högsta domstolen ska avgöra frågan en gång för alla. Gruppen anser att tolkningen missgynnar biologiska kvinnor genom att ge transpersoner som identifierar som kvinnor samma rättigheter bland annat i samband med könskvoter.

Transpersoner protesterar

Med ordet ”kön” i jämställdhetslagen avses ordets allmänspråkliga betydelse och inte något som fastställs genom ett juridiskt dokument, och med ”kvinna” avser lagen en biologisk kvinna, anser gruppen.

Medan transpersoner hävdar att For Women Scotlands tolkning inskränker deras rättigheter, anser gruppen att transpersoners rättigheter inte kan ges större företräde än kvinnors rättigheter.

Domstolen väntas ge sitt utslag i frågan om några veckor.

LÄS ÄVEN: Transpersoner klassas som psykiskt sjuka