Affärstidningen Dagens industris analytiker varnar nu för en utveckling där högutbildade svenskar flyr landet. Detta på grund av gängvåldet och världens högsta skatter.

Samnytt har i flera artiklar uppmärksammat utvecklingen och att begreppet ”white flight” existerar i Sverige. Att ursprungsbefolkningen flyttar från vissa stadsdelar, från städer men även från Sverige för att komma bort från den växande otryggheten.

LÄS ÄVEN: Svenska flyttlassen går från Malmö – till välmående villakommuner

Det finns flera undersökningar som visar att svenskar flyttar bort från invandrare. En sådan från Linnéuniversitetet i Växjö pekar på att svenskar börjar flytta bort från invandrare när andelen med invandrarbakgrund är så liten som fyra procent.

”När fyra procent av invånarna i ett område är födda utanför Europa börjar de svenskfödda flytta därifrån”, rapporterade tidningen Hem & Hyra.

Även den vänsterliberala tidningen Sydsvenskan har uppmärksammat utvecklingen.

”Invandringens inverkan på Malmö är ett lika starkt skäl som olika boendefaktorer till att allt fler Malmöbor flyttar till kranskommunerna.”

”Då sticker de smartaste”

Henrik Mitelman är analytiker på Dagens industri och i en ny kolumn uppmärksammar han att Sverige varken är lika tryggt längre eller särskilt attraktivt för högutbildade.

LÄS ÄVEN: Rekordhög arbetskraftsbrist i Sverige

Enligt Mitelman kan Sverige inte kombinera massinvandringen med höga skatter – för att sedan förvänta sig att högutbildade stannar kvar i landet.

“Vi kan inte kombinera skjutningarna och annat elände med världens högsta skatter på arbetstagare. Då sticker de smartaste”, skriver Mitelman i Dagens industri.

Mitelman trycker på att samhället och staten kommer stå som förlorare när akademiker lämnar landet. Samtidigt som svensk ekonomi belastas av en stor invandring och usel integration.

“Det är dessa människor som finansierar det hela, skriver Mitelman.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: Fullt förståeligt att svenskar flyr