På en pressträff på torsdagen meddelade regeringen att Säpochefen Klas Friberg väljer att avgå av privata skäl. Den som övertar platsen blir Charlotte von Essen.

von Essen är i dag biträdande Säpochef och tillträder på den nya posten den 1 oktober i år. Sedan 2012 är hon medlem i det av Anne Ramberg, före detta generalsekreterare i Advokatsamfundet, bildade nätverket Hilda för kvinnor inom advokatkåren och rättsväsendet. Karriären inleddes som socialsekreterare i Rinkeby. På cv:t finns också många år på justitiedepartementet.

– Charlotte von Essen har lång erfarenhet från rättsväsendet och Säkerhetspolisens arbete. Hennes breda erfarenhet gör henne mycket väl lämpad för uppgiften. Säkerhetshoten mot Sverige har ökat och mycket talar för att det kommer fortsätta öka, här har Säkerhetspolisen stora utmaningar, sa inrikesminister Mikael Damberg (S).

Med på torsdagens pressträff fanns även von Essen själv.

– Det är med stolthet och ödmjukhet som jag har valt att tacka ja till att bli ny säkerhetspolischef från den 1 oktober. Det är ett fantastiskt uppdrag men utmanande givet det säkerhetsläge som vi befinner oss i. Vi har i dag ett säkerhetshot som kommer både från främmande makt och från våldsbejakande extremister, sa hon.

Oklara skäl

Vilka privata skäl Friberg har till att lämna uppdraget avslöjar han inget om.

– Det har varit enormt hedrande att få leda Säkerhetspolisen och delta i det viktiga arbetet att skydda Sverige. Jag är inne på mitt fjärde år som chef för Säkerhetspolisen och har hela tiden trivts med uppdraget, uppdragsgivaren och arbetskamraterna på myndigheten. Av privata skäl hemställde jag dock tidigare i år till regeringen att avbryta mitt förordnande, säger Klas Friberg.

– Det är ett mycket klokt beslut som regeringen har fattat genom att utse Charlotte von Essen till ny säkerhetspolischef. Hon är en utmärkt person att leda Säkerhetspolisen i framtiden.

I ett pressmeddelande skriver Polisförbundets ordförande Lena Nitz att ”det är lite extra roligt att vi fått en kvinna som Säpochef för första gången i historien” vilket hon menar spräcker ”ytterligare ett glastak”.