Efter att Märta Stenevi nyligen meddelade att hon avgår som kvinnligt språkrör för Miljöpartiet har det spekulerats i vem som kan komma att efterträda henne. Nu meddelar Annika Hirvonen att hon vill tillträda posten.

Annika Hirvonen är ett av Miljöpartiets mest kända namn i den invandringsrelaterade debatten där hon inte sällan med gråten i halsen talar om vikten av att Sverige släpper in allt större mängder migranter.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiets gruppledare bor med utvisad afghan – kräver amnesti för ensamkommande

I dagsläget är hon gruppledare för MP i riksdagen och beslutet ska hon ha fattat på onsdagsmorgonen.

– Jag är övertygad om att med den bakgrund och de erfarenheter jag har av att arbeta med mänskliga rättigheter och demokratifrågor, så kan jag axla den här uppgiften och därför vill jag ställa mig till förfogande för medlemmarna, som kandidat, säger Annika Hirvonen till Dagens ETC.  

Frontlinjen mot rasister

Hirvonen har kandiderat en gång tidigare – i samband med att Märta Stenevi valdes 2021 fanns även hon med på listan.

– Att vara språkrör för Miljöpartiet tror jag är en av de svåraste uppgifterna i svensk politik just nu. Men också en av de viktigaste. Och jag är övertygad om att den som tar den här rollen kommer behöva vara väldigt tuff. Man kommer behöva stå i frontlinjen mot en allt mer konservativ, nationalistisk, rasistisk och otroligt högljudd rörelse.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet: Världens sjätte massutrotning har påbörjats

Vidare menar hon att ”det har hänt något i svensk politik i och med Tidöavtalet” och att detta ”tar oss långt bort ifrån det öppna demokratiska samhället” där ”mänskliga rättigheter inte längre är självklarheter”.

Tidigare har den ekonomiskpolitiska talespersonen Janine Alm Ericson anmält intresse för posten. Nytt kvinnligt språkrör väljs den 28 april.