24-årige Zakriya Awad Mezar dömdes den 10 maj i år till livstids fängelse för mordet på en jämnårig man i en park i Malmö och mordförsöket på en 29-årig man vid samma tillfälle den 3 juli förra året. Hovrätten över Skåne och Blekinge fastställer nu domen.

Mezar sköt sin tidigare kompis med fyra skott i ryggen i vad tingsrätten kallade för en ”ren avrättning”. 29-åringen överlevde tack vare att Mezar fick slut på ammunition och vapnet klickade när han skulle avlossa det slutliga dödande skottet mot huvudet.

Morden hade sin upprinnelse i gängkriminella konflikter och ett kontrakt med belöning för den som mördade 24-åringen ska ha lagts ut innan händelsen.

LÄS MER: Livstids fängelse för dödsskjutning i Malmö

Mezar har nekat till att det var han som sköt de två männen och menar att 29-åringen pekat ut honom falskt. Han har inte kunnat förklara varför han dagen efter mordet tog ut stora summor pengar och var på väg att lämna landet när han greps.

Mezar är sedan tidigare dömd för en lång rad såväl grova som mindre allvarliga brott.

Ytterligare tre personer med utomvästlig invandrarbakgrund stod i tingsrätten medåtalade men friades i brist på bevis. De friande domarna kvarstår efter hovrättens prövning. De uppges nu ha en hotbild emot sig i en förväntad hämndaktion för mordet på 24-åringen.