Göta hovrätt fastställer i mål B 1499-18 Linköpings tingsrätts dom på livstids fängelse mot 24-årige Edvin Gyllensvaan för de brutala rånmorden på ett äldre par i deras bostad i Mantorp i juli 2017.

Det var den 12 juni 2017 som det äldre paret påträffades mördade i sitt hus strax utanför Mantorp i Östergötland. Efter några månaders utredning kunde polisen knyta Edvin Gyllensvaan till brotten genom DNA som återfanns på den tejp som använts för att binda mordoffren.

Edvin Gyllensvaan har på grund av mordens utstuderat grymma karaktär – i domen talas om ”ett utdraget händelseförlopp” och ”särskild råhet och hänsynslöshet” – genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den kunde dock inte påvisa någon allvarlig psykisk störning. Samtidigt har Edvin Gyllensvaan erkänt att han länge gått med tankar på att mörda människor, bland annat sina egna barn.

I mars dömde tingsrätten Edvin Gyllensvaan till livstids fängelse för mord i två fall. Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom.

Edvin Gyllensvaan har genom hela rättsprocessen nekat till att han är mördaren men har inte kunnat förklara hur hans DNA annars skulle ha hamnat på brottsoffren.

Enligt kriminologen Leif GW Persson avviker Edvin Gyllensvaan från de typiska gärningsmannaprofilerna för den här sortens brott. Det brukar enligt GW Persson röra sig om antingen en nära anhörig eller granne eller om en utländsk liga som yrkesmässigt sysslar med att begå inbrott och råna människor i deras hem.