Författarinnan och debattören Katerina Janouch döms för två fall av grovt förtal för att ha namngivit en lärare som tvingade sina elever att i text beskriva sig själva som muslimer. Det beslutar Svea hovätt idag – och skärper därmed tingsrättens dom.

Bakgrunden är en text som Janouch publicerar på sin blogg Katerina magasin i mars 2020. Den handlar om att elever i årskurs tre på en skola i Tierp fått göra en övning som gått ut på att skriva en text utifrån en muslims perspektiv, om att de ”tillhör Islam”, ”ber i moskén” och ”firar ramadan”. Skrivuppgiften är en del av religionsundervisningen.

LÄS ÄVEN: Katerina Janouch skrev att flicka ”tvingas skriftligt erkänna sig till islam” – döms för grovt förtal

– Vi sade att alla ska göra. Hinner man inte innan rasten får man jobba på den, förklarar en religionslärare på skolan i polisförhör.

Kristen flicka

Det är inte alla i klassen som känner sig bekväma med att tvingas skriva en text om att de är muslimer. En av dem är en flicka som kommer från ett kristet hem. Flickan vill inte skriva en text om att hon är muslim, och undrar om hon måste göra det.

– Jag svarar att: Ja, det måste man, berättar religionsläraren i förhör.

Lärarna känner till att den muslimska övningen sannolikt kommer väcka reaktioner från flickans mamma, eftersom att hon enligt dem är ”väldigt kristen”. Och den kristna flickans mamma reagerar när hon får höra om islamundervisningen.

– Jag sade att jag tar det som en kränkning, för vi är kristna och min dotters reaktion, den var inte okej. Hon tycker det är jobbigt att gå till skolan och jag har sagt till henne, jag vet att det inte är bra, men jag sade att hon inte behöver delta i islamlektionerna. Inte om du inte vill. Hon ville ju inte. Hon tyckte det var jobbigt, förklarar mamman till flickan för polisen.

Uppmärksammas i sociala medier

Mamman till flickan som upplevt sig kränkt skriver om sina upplevelser på Facebook. Och det inlägget fångas upp av Katerina Janouch, som därefter uppmärksammar religionslektionen på sin blogg Katerina magasin.

I Janouchs blogginlägg med rubriken ”9-åringar tvingas skriftligt erkänna sig till islam” namnges såväl skolan som den ansvariga läraren. Dessutom intervjuas flickans mamma i det.

– Jag själv är så arg så jag kokar. Hur kan man göra så här? Vi är kristna och mina barn ska inte tvingas bli islamiserade i skolundervisningen, säger hon.

Polisanmäls av kommunen

Kommunen väljer att polisanmäla händelsen. Tierps kommunikationschef Tomas Hägg, tidigare chefredaktör för Länstidningen i Östergötland, hävdar att kommunen utsatts för en ”påverkanskampanj”.

I september 2022 dömer Uppsala tingsrätt Katerina Janouch för ett fall av grovt förtal. Anledningen är inte minst att hennes inlägg utlöst ”en storm med hat- och hotfulla meddelanden på sociala medier” mot den namngivna läraren. Domen överklagas till Svea hovrätt.

Nu har hovrätten i stort kommit fram till samma slutsats, men fäller även Janouch för ytterligare ett grovt förtal gällande ett annat blogginlägg riktat mot samma lärare. Domstolen skriver; ”en uppgift om att en lärare under en lektion tvingat 9-åriga barn att bekänna sig till islam eller indoktrinerat dessa barn i islam kan hos många väcka ilska och avsky mot den utpekade läraren, vilket Katerina Janouch varit fullt medveten om”.

Även Svea hovrätt menar således att Janouch utsatt läraren för andras missaktning. Påföljden stannar vid villkorlig dom och 100 dagsböter. Janouch ska dessutom betala 50 000 kronor i skadestånd till den utpekade läraren.

LÄS ÄVEN: SD ändrar sig – bjuder in Janouch: ”Våga be Expo dra åt helvete”