Författarinnan och debattören Katerina Janouch döms av Uppsala tingsrätt för grovt förtal av en religionslärare i Tierp. Det framgår av domen som avkunnades idag.

Bakgrunden är en text som Janouch publicerar i mars 2020 på sin blogg Katerina magasin. Den handlar om att eleverna i årskurs tre på en skola i Tierp fått göra en övning som gått ut på att skriva en text utifrån en muslims perspektiv, om att de ”tillhör Islam”, ”ber i moskén” och ”firar ramadan”. Skrivuppgiften är en del av religionsundervisningen.

LÄS ÄVEN: Katerina Janouch skrev att flicka ”tvingas skriftligt erkänna sig till islam” – åtalas för grovt förtal

En flicka på skolan känner sig obekväm med övningen eftersom hon är kristen och kommer från en djupt troende familj. Till saken hör att muslimska elever på skolan tidigare protesterat mot liknande övningar när de istället handlat om den kristna tron. De har då inte velat delta i undervisningen.

Flickan vill inte göra övningen, men känner sig tvingad att göra den ändå. Läraren hotar bland annat med kvarsittning om eleverna inte skriver klart texten i tid. Detta är något kommunen officiellt dementerat, men som i polisförhör bekräftas av en de inblandade lärarna.

Namnger lärare

I Janouchs blogginlägg med rubriken ”9-åringar tvingas skriftligt erkänna sig till islam” namnges såväl skolan som den ansvariga läraren. Dessutom finns en intervju med flickans mamma med.

– Jag själv är så arg så jag kokar. Hur kan man göra så här? Vi är kristna och mina barn ska inte tvingas bli islamiserade i skolundervisningen, berättar mamman.

Blogginlägget får stor uppmärksamhet. Många är upprörda över skolans agerande. Ett flertal personer kontaktar kommunen, skolan och den namngivna läraren för att ställa frågor om händelsen. Vissa mer artiga än andra.

Faksimil

– Detta föreföll för mig vara en relativt välorganiserad påverkanskampanj som bedrevs i flera olika skikt och från flera olika håll, misstänker kommunens kommunikationschef när han förhörs av polisen.

Anmäls för brott

På skolan upplevs situationen som obehaglig, och beslut fattas om att koppla in polisen. I samband med att polisen tar upp anmälan om misstänkt olaga hot utifrån reaktionerna ”framkommer uppgifter som föranleder att misstanke om förtal uppstår”, står att läsa i huvudanmälan.

Blickarna riktas mot Katerina Janouch som i september förra året, drygt ett och ett halvt år efter händelsen, delges misstanke om brott.

LÄS ÄVEN: SD ändrar sig – bjuder in Janouch: ”Våga be Expo dra åt helvete”

Polisutredningen har sedan dess fokuserat mycket på de upprörda och arga reaktionerna på Janouchs blogginlägg och att de ”resulterade i rena hatkampanjer” mot den drabbade skolan.

Dessutom, menar polisen i första polisförhöret med Janouch, har publiceringen ”delvis gjorts i syfte att uppnå ekonomisk vinning”. Under mars månad 2020 tar Katerina Janouch emot över 40 000 kronor i Swishdonationer. Skattefritt, misstänker åklagaren. En försvårande omständighet, menar polisen.

Döms för grovt förtal

Under torsdagen faller domen mot Katerina Janouch. Hon döms till villkorlig dom, 50 dagsböter à 150 kronor samt att betala 50 000 kronor i skadestånd till den utpekade läraren.

Tingsrätten menar bland annat att utpekandet av läraren bryter mot de pressetiska reglerna, och att Janouchs blogginlägg ”föranledde en storm med hat- och hotfulla meddelanden på sociala medier”.

Janouch har å sin sida hävdat att publiceringen ”hade ett nyhetsvärde och att det fanns ett allmänintresse”, att publicering av namn på inblandade personer var viktigt för trovärdigheten och att hon inte är ansvarig för andras ”kommentarer, reaktioner och andra ageranden”.

”En känslostyrd historia”

I inlägg på Instagram skriver Janouch om ”denna farsartade politiska värdegrundsrättegång” och hävdar att hon dömts enligt ”svenska sharialagar”.

– Det är pinsamt. De har missförstått hela situationen och pratar om pressetiska regler. De har missat vad det här handlar om och verkar inte vara kunniga jurister, säger Janouch i en kommentar till Samnytt.

– Det var en moralrättgång där den här läraren satt och grät. Den här domaren och åklagaren satt och sa ”stackars” och skulle tillrättavisa mig. Det var en känslostyrd historia.

Janouch hävdar dessutom att de påståenden hon gjorde i blogginlägget 2020 är sanna.

– Den här lärarassistenten som höll i hela lektionen och kom in i slutet som vittne bekräftade allt jag hade skrivit. Varenda ord som jag har skrivit är sant. De hävdar att de har gjort likadant inom kristendomsundervisningen men har inte kunnat visa upp något material och dessutom skippade man judendomen.

Katerina Janouch kommer överklaga domen.

LÄS ÄVEN: Katerina Janouch skrev att flicka ”tvingas skriftligt erkänna sig till islam” – åtalas för grovt förtal