Den 2 mars förra året öppnade trion Karim Karami, Foday Jammeh och Hamza Karami eld från sin bil mot en 14-årig pojke i södra Stockholmsförorten Kärrtorp. Pojken träffades av kulor i magen och var nära att dö. De tre förövarna dömdes av Södertörns tingsrätt för synnerligen grov misshandel och framkallande av fara för annan. Nu skärper hovrätten brottsrubriceringen för två av de dömda och påföljden för alla tre.

Tingsrätten utdömde 7 års fängelse för två av gärningsmännen: 23-årige Karim Karami och 21-årige Foday Jammeh, och 3,5 års fängelse för den tredje: 18-årige Hamza Karami.

Hovrätten menar att Karim och Foday istället för synnerligen grov misshandel ska dömas för medhjälp till försök till mord. Med den ändrade brottsrubriceringen följer också en strängare påföljd: 10 års fängelse. Även Hamza får påföljden skärpt till 5 års fängelse.

Brottsrubriceringen framkallande av fara för annan kvarstår och avser den fara trion utsatte två andra personer på platsen för genom att börja skjuta.

Ansvarig polisutredare Maria Thorin skriver i ett pressmeddelande att ”det är tillfredsställande att man skärper straffen på en sådan hänsynslös handling”.

Karim Karami är tidigare dömd för bland annat grov stöld, flera narkotikabrott, vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, grov misshandel, misshandel, olaga frihetsberövande och försök till utpressning.

Foday Jammeh är tidigare dömd för rån och övergrepp i rättssak.

Hamza Karami är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och har tidigare också varit omhändertagen för ungdomsvård..

Ingen av de tre förövarna utvisas. Samtliga får enligt svensk kriminalvårdspraxis rabatt med en tredjedel av strafftiden och tillgodoräkna sig den tid de suttit häktade.

De tre dömdas advokatkostnader uppgår sammantaget till närmare 1,5 miljoner kronor. Kostnaden ska enligt domen ”stanna på staten”, det vill säga skattebetalarna.