Svea hovrätt har beslutat släppa fyra mordåtalade turkiska medborgare i 30-årsåldern på fri fot i väntan på dom. Kvartetten dömdes under våren till livstids fängelse och tre av dem till livstids utvisning för mordet på en PKK-avhoppare.

Livstidsdomarna, som avkunnades av Södertörns tingsrätt, överklagades emellertid till Svea hovrätt. Under tisdagen avslutades huvudförhandlingen och hovrätten beslutade att de fyra männen, som suttit häktade sedan maj förra året, skulle släppas på fri fot.

LÄS ÄVEN: Turkar döms för mord på PKK-avhoppare i Stockholm

De fyra männen ”ska inte längre vara häktade i målet”, står att läsa i beslutet. Domen avkunnas den 12 september klockan 11:00, men att männen släppts på fri fot tyder på att de kommer frikännas.

PKK-avhoppare

Målet handlar om en mordet på en 47-årig kurdisk man i Huddinge i november 2021. Kurden hade en bakgrund i den terrorstämplade väpnade grupperingen PKK, men hade hoppat av.

Polisen utredde flera olika tänkbara motiv till mordet, men lyckades aldrig slå fast något. Istället löstes fallet genom så kallad indiciebevisning, där gärningsmännen knöts till brottsplatsen via bland annat sina mobiluppkopplingar. Dessutom säkrades DNA från en av de åtalade männen på en nyrökt cigarettfimp på mordplatsen.

Ur polisens förundersökningsprotokoll
Foto: Polisen

I en av männens mobiltelefoner påträffades även en odaterad video som visar ett vapen som avfyras. Tingsrätten ansåg att bevisningen var övertygande och dömde de fyra männen, varav tre tidigare är kända av polisen då de begått upprepad brottslighet.

Nu har alla fyra släppts på fri fot.

LÄS MER: AVSLÖJAR: Efterlyst terrorist i Turkiet släpptes fri i Stockholm