Det runskriftstecken som kallas “tyrrunan” är laglig att använda. Det slår hovrätten för Nedre Norrland fast i en färsk dom.

Det var i samband med att en nationalsocialist åtalades för hets mot folkgrupp som åklagaren ville ha prövat om även fornnordiska bokstäver och asatrons symboler kan utgöra hets, på samma sätt som exempelvis hakkorset. Hovrätten avvisar dock detta och gör därmed samma bedömning som JK tidigare gjort.

Skälet till att tyrrunan prövats som eventuellt brottslig är att den används som logotyp av nationalsocialistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Hovrätten skriver i sitt beslut att detta inte räcker för att förklara symbolen olaglig.

”Till skillnad från vad som gäller för bl.a. hakkors anser hovrätten inte att tyrrunans närmare koppling till den nationalsocialistiska rörelsen är allmänt känd. Med hänsyn till att det inte har lagts fram något underlag om den kopplingen kan bilderna på den symbolen inte ge stöd för åtalet för hets mot folkgrupp.”

Den åtalade mannen fälls ändå för hets mot folkgrupp, men inte på grund av bilder föreställande tyrrunan utan för åsikter han uttryckt på bland annat Facebook.

Benjamin O J Boman, som är jurist och expert på tryck- och yttrandefrihetsfrågor, anser att domen är en rimlig avvägning i relation till yttrandefriheten. I en kommentar till Medievärlden säger han:

– Eftersom symbolen inte av gemene man kopplas samman med andra världskrigets antisemitism och folkmord, är det svårt att se att den skulle uttrycka missaktning för någon folkgrupp.

Beskedet lär glädja diverse fornnordiska och asatroende sällskap som varit mindre glada åt att NMR annekterat tyrrunan, men ännu mer irriterade över initiativen att förbjuda symbolen. Det kan också glädja Försäkringskassan som nu slipper byta sin logotyp som är starkt inspirerad av en tyrruna.

Guden Tyr, oftast uttalat som “tir” eller i Sverige “ti”, är en av de gamla asagudarna. Han symboliserar egenskapen mod. Han tros ha haft en framträdande plats bland gudarna i asatrons ungdom men senare fått en mer undanskymd ställning.

Hans namn har dock än idag en framskjuten roll genom att en av våra veckodagar, tisdag, är uppkallad efter honom. Gudanamnet förekommer även i svenska ortsnamn som Tiveden.