I november släpps en guide till hur man blir dragqueen för de allra minsta. Boken handlar om Liam som ”är precis som vilken pojke som helst” och ”går i skolan, leker med kompisar och drömmer om att bli … en dragqueen!”.

Då föräldrarna inte vet hur man går tillväga för att bli en dragqueen tar Liam i stället hjälp av ”dragdrottningarna på biblioteket”.

Hur man blir en dragqueen är en guide i skönlitterär form för alla barn som är intresserade av drag. Vi får följa Liam när han steg för steg får lära sig grunderna i att vara en dragqueen. Varje steg är tydligt beskrivet med text och bild för att det ska vara enkelt att följa med, och för att man själv ska kunna prova på drag hemma.

Författaren bakom boken är 28-årga Remy Livang, som egentligen heter Remy Joel Cindy Olsson, och identifierar sig som ”icke-binär” och också äger bokförlaget Cookies n Dragons med den regnbågsfärgade draken Greg som maskot.

”Att de barn och ungdomar som behöver det ska kunna finna en trygg plats att fly till i böckernas värld är gnistan bakom hens skrivande”, står om Livang på hemsidan.

Dragdebatt

Det var efter debatten om dragqueens som läser sagor för små barn på bibliotek, en kontroversiell och utskälld företeelse importerad från den amerikanska ytterkantsvänstern, som hon beslutade att skriva boken med barn i 3-6 års ålder som målgrupp.

– Är man lite insatt i drag som konstform så märker man att debatten saknar basfakta. Jag ville förklara hur drag förhåller sig till barn, både när det rör barn som träffar dragqueens på bibblan och när de utför drag själva, något de flesta barn har erfarenhet av. Man tar på sig mammas eller pappas kläder, säger Livang till Sydsvenskan.

LÄS ÄVEN: Dragqueen läser sagor för barn – tipsar om ”erotisk ritbok”

Om att boken riktar sig till så pass små barn säger hon att den är skriven för barnen men med baktanken att föräldrar ska kunna ta del av berättelsen.

Syftet med drag menar hon är att man leker med könsroller, det typiskt maskulina eller feminina, och använder dem i underhållningssyfte. Hon kallar det även för en konstform och menar att det för vissa kan vara ett sätt att söka en könsidentitet.

– Precis som i USA tror man att man har något politiskt att vinna på det här. Drag blandas ihop med transdebatten.

”Lögner”

Hon tror inte att svenska folket kommer gå på ”hatmånglarnas” oro över olämpligheten att blanda in små barn i vuxna aktiviteter som dragqueens.

– De stora politiska namnen som skapar rädsla kring detta kommer behöva lägga ner. Det är viktigt att vi gör något nu, men jag tror inte deras lögner kommer att bita på de flesta i längden.