I en krönika i Dagens Industri tar tidningens ekonomireporter Andreas Cervenka upp den febrila jakten på att skydda sitt kapital mot den pågående hyperinflationen.

Enligt nya siffror har bostadspriserna i Sverige stigit med 15,5 procent under de senaste tolv månaderna och på villor ligger ökningen på rekordhöga 20 procent. Enligt Cervenka har Sverige i dag i praktiken två valutor – ”lönekronor” och ”tillgångskronor”. Medan den ena är stabil befinner sig den andra i fritt fall.

Den som placerat en miljon skattade pengar på ett nollavkastande bankkonto för att använda som insats i en husaffär har förlorat 200 000 kronor i köpkraft på bara ett år, och även i andra former av tillgångar som börsaktier eroderar värdet på lönekronor i en takt som för tankarna till en bananrepublik, skriver Cervenka.

Hyperinflation som ”för tankarna till en bananrepublik”

Omvänt har den som hunnit växla från den ena valutan till den andra lyckats skydda stora värden. Exempelvis har ett köp av en 100 kvadratmeter stor lägenhet i Stockholms innerstad med 85 procents belåning för ett år sen på tio månader gett en avkastning på 80 procent eller en vinst på 4 000 kronor per dag.

Det enorma trycket på bostadsmarknaden eller att allt fler satsar på obskyra aktier alternativt kryptovalutor handlar enligt Cervenka om att skydda sitt kapital mot den pågående hyperinflationen som ”för tankarna till en bananrepublik”.

De som inte kan eller vill vara med i spekulationsracet hamnar allt längre efter för varje dag. Att detta inte är en helt sund samhällsutveckling skulle nog många hålla med om. 

Dagens beslut att lämna styrräntan oförändrad på noll och avstå från att justera volymer av stödköp av obligationerna pekar på att den utveckling som Cervenka målar upp i sin analys kommer att fortsätta och eskalera.