På torsdagen meddelade näringsminister Ibrahim Baylan (S) att han kommer avgå i samband med Socialdemokraternas partikongress i november, då även statsminister Stefan Löfven (S) avgår. Beskedet fick spekulationerna om skälet till den plötsliga och hastiga avgången att ta fart.

Beskedet i statstelevisionen på torsdagsmorgonen har föregåtts av stark kritik mot regeringens hanterande av Cementakrisen och mörkandet av en rapport om konsekvenserna av en nedläggning.

– Jag kommer fortsätta att vara engagerad, dock har jag nog bestämt mig för att jag inte tänker kandidera i nästa riksdagsval, sa Baylan som nu anser att det är ”dags att göra något annat”.

LÄS ÄVEN: Rapport om konsekvenserna av Cementas stopp mörkades av näringsdepartementet

Samtidigt lovar han att fullfölja sitt uppdrag ”med full kraft” tills nästa statsminister är utvald och förnekar att beslutet skulle ha något med den senaste tidens turbulens kring Cementa att göra.

Ställs till svars

Rollen som medlare mellan regeringspartierna S och MP och stödpartiet C beskriver han som bitvis ”komplicerat”. Liksom många andra i Socialdemokraterna uttrycker han också stöd för att finansminister Magdalena Andersson (S) ska ta över Löfvens post.

På måndags ställs Baylan till svars i näringsutskottet för Cementakrisen, vilket lett till spekulationer om att det kan vara det verkliga skälet till avgången.