Dagligvarujätten Ica har fått ta emot stora mängder kritik efter att ha publicerat ett ”miljövänligt” recept på sin hemsida. Receptet som hamnat i fokus heter ”Insektssallad med chili och vitlök och rostade grönsaker”. Proteinet som föreslås? Färsk mjölmask.

Ica står för ungefär hälften av Sveriges dagligvaruhandel enligt leverantörsföreningen för dagligvaror. Men många av kunderna upprörs nu över företagets vurm för att göra insekter till människoföda.

I skrivande stund har receptet på Icas hemsida, som publicerades 2017, 95 kommentarer varav så gott som samtliga är negativa omdömen skrivna de senaste dagarna. Många skriver att det nu är sluthandlat hos kedjan. Ännu fler missnöjda kunder hittar man på de olika sociala medieplattformarna.

”Fy fan, må ni gå i klimatpanikkonkurs”, skriver en användare på Twitter.

Författaren och debattören Katerina Janouch skriver att Ica är ”äckliga som håller på och publicerar vidriga insektsrecept”.

LÄS ÄVEN: EU: Nu ska vi lära oss att äta insekter

Nytt EU-beslut tillåter insektstillsats

Uppmärksammandet av Icas klavertramp kommer i samband med att ett beslut från EU-kommissionen börjat gälla. Beslutet innebär att en livsmedelstillsats gjord av syrsor i pulverform kommer att dyka upp i livsmedel som pizza, pasta och spannmål runt om i hela Europeiska unionen.

Innan man fryser ner syrsorna kontrolleras att syrsorna först ”kasserar sitt tarminnehåll”.

Kritiker lyfter att insekter i maten är skadligt för människor och menar att när insekter blir allmänt accepterade som livsmedelstillsats av myndigheter och politiker kommer konsumtionen av dem att normaliseras över hela linjen och inte gå att undvika för konsumenterna.

LÄS ÄVEN: Krossade insekter nu del av många matprodukter i EU