World Athletics, tidigare IAAF och den internationella organisationen för nationella friidrottsförbund, föreslår att fortsätta tillåta transpersoner att tävla i kvinnliga internationella friidrottsevenemang men att samtidigt införa vissa förändringar.

I ett uttalande säger organisationen att dess ”föredragna alternativ” är att skärpa sportens behörighetsregler men fortfarande använda testosterongränser som grund för inkludering.

LÄS ÄVEN: Transkvinnors deltagande i simning begränsas

Ett policydokument som föreslår ändringarna har skickats till World Athletics medlemsförbund som en del av en samrådsprocess före en omröstning i mars.

Förslaget kommer trots att andra sporter förbjuder transpersoner från att delta i kvinnliga elittävlingar på grund av oro för att de har en orättvis fördel.

World Athletics har mött en del kritik för sin hållning men uppger att det var ”det bästa sättet att samla in konstruktiv feedback”.

Minskad mängd testosteron

I juni 2022 välkomnade World Athletics ordförande Lord Coe initiativet från Fina, simningens världsstyrande organ, att stoppa transatleter från att tävla i kvinnors elitlopp om de hade gått igenom någon del av processen med manlig pubertet, och insisterade på att ”rättvisa är icke förhandlingsbar”.

Men i policydokument som BBC tagit del av har World Athletics nu sagt till medlemsförbunden att man vill låta transpersoner – och idrottare med skillnader i könsutveckling (DSD), som Sydafrikas Caster Semenya – fortsätta att tävla i den kvinnliga kategorin i internationell friidrott.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Transman tacklas av transkvinna – fick hjärnskakning

De skulle emellertid behöva minska sin mängd blodtestosteron från nuvarande maximala fem nanomol per liter till under 2,5 och hålla sig under denna tillåtna tröskel i två år snarare än bara ett, som nu är fallet.

Studier har visat att manlig pubertet resulterar i ökad muskelmassa, bentäthet, förändringar i skelettets form och hemoglobinnivåerna – vilka alla är betydande bidragande till prestationsförmågan.