Tidigare i veckan greps en islamist som planerade en massaker under påsk i Spaniens fjärde största stad Sevilla. Nu framkommer det även att mannen är son till en imam i staden.

I augusti år 2017 utförde islamistiska terrorister dåd mot Barcelona och Cambrils i Katalonien där sammanlagt 16 människor dödades och 152 skadades. Terrorcellen bestod av 12 islamister med marockansk bakgrund och leddes av en lokal imam i staden Ripoll norr om Barcelona. Nu har ett liknande islamistiskt terrordåd med koppling till Marocko och en lokal imam avvärjts.

LÄS ÄVEN: Europas muslimer blir mer radikala – antalet troende nu över 80%

Ett samarbete mellan spansk polis, spansk säkerhetstjänst samt marockansk säkerhetstjänst resulterade i att man kom 23-årige Zouhair El Bouhdidi från Marocko på spåren innan han hunnit utföra en blodig massaker vid den årliga påskparaden i Sevilla, rapporterar El Espanol.


Spansk polis genomför husrannsakan.

Sedan den 9 april har islamisten befunnit sig på resa i hemlandet Marocko. På onsdagen greps han i huvudstaden Rabat. Säkerhetstjänsterna misstänker att han rest till hemlandet för att planera terrordådet och även ta farväl av anhöriga.

Vidare uppger man att han planerat att använda sprängämnet TATP, även kallat ”Satans moder” vid terrordådet. Det är ett ämne som har använts i flera blodiga terrordåd de senaste åren, bland annat i Barcelona och Paris.

LÄS ÄVEN: Forskare: ”Inget västerländskt samhälle har lyckats integrera muslimer”

Erkänt terrorplanerna
Enligt tidningen El Confidencial har Zouhair erkänt att han planerade ett självmordsattentat i den spanska staden. Det har även framkommit uppgifter om att ett videoklipp cirkulerade förra söndagen i IS-grupper hos kommunikationsappen Telegram.

I det 1 minut och 17 sekunder långa klippet meddelar en röst på vad som beskrivs vara ”perfekt spansk dialekt” att det kommer att ske attacker mot påskfirandet i Spanien.

Son till imam
Den spanska tidningen uppger att Zouhair har levt i Spanien de senaste 14 åren. Under den här tiden har han även studerat vid ett av landets universitet. Ytterligare en anmärkningsvärd detalj i Zouhairs bakgrund är att han är son till imamen Abderrahim Bouhdidi som är verksam i Sevilla.


Imamen Abderrahim Bouhdidi utanför moskén.

”Integration fungerar fantastiskt”
Flera har reagerat över det faktum att Zouhair levt hela 14 år i Spanien. Den konservativa skribenten Paul Joseph Watson kommenterar i ett twitterinlägg syrligt att ”integration fungerar fantastiskt”.