➤ ISLAM I förra veckan var femteklassarna i Bulltoftaskolan på studiebesök i Mahmoodmoskén i Malmö som drivs av den s.k. Ahmadiyyarörelsen. Under besöket berättade imamen Rizwan Ahmad Afzal för eleverna varför muslimer inte äter fläskkött: ”Det beror på att grisar är homosexuella och äter sina barn”. Skolans ledning meddelar nu att det inte blir fler besök i Mahmoodmoskén från skolan.

Bulltoftaskolans rektor, Monica Germundsson, säger i ett uttalande till media att hon anser att den sortens budskap oacceptabla och provocerande och strider mot skolans värdegrund. Därför har man beslutat ställa in alla framtida besök i Ahmadiyyarörelsens moské.

Flera elever protesterade också redan under studiebesöket mot imamens märkliga argumentation. Några elever uppger att de blev chockade och ledsna av att höra imamen prata om grisar och homosexualitet på det sättet. Imamen blev dock oerhört arg av att bli kritiserad av eleverna, en attityd som också bidragit till beslutet att inte låta eleverna besöka moskén i framtiden.

Rizwan Ahmad Afzal står fast vid sitt uttalande och att en av orsakerna till att muslimer inte äter fläskkött är just att grisar uppvisar homosexuella beteenden. Han säger dock att han kanske agerat obetänksamt och skulle ha hållit tyst om detta om han vetat att eleverna och skolledningen skulle bli upprörda.

Om barnen mår dåligt av att få veta detta om muslimer och islam, är Rizwan Ahmad Afzal beredd att komma till skolan och be om ursäkt. I sak tar han dock inte tillbaka något.