I förra veckan häktades en välkänd Instagramprofil misstänkt för en central roll i en omfattande bedrägerihärva där man har ringt upp personer och övertalat dessa att överlåta sitt bank-ID. Förövarna har sedan stulit miljontals kronor som säkrats via målvakter.

Det var i helgen som Expressen rapporterade att två personer, en i Oskarshamn respektive Borlänge, har fått konton länsade. I målet är sammanlagt sex personer misstänkta och det framgår att dessa personer har kopplingar till gäng.

LÄS ÄVEN: Kriminell Instagramprofil misstänks för skottlossning på fest

Enligt rapporteringen är en ”Instagramprofil” misstänkt i målet. Men gammelmedia mörkar för allmänheten vem den så kallade influencern är.

Samhällsnytt kan berätta att det rör sig om 39-årige Andreas Coskun mer känd i sociala medier som ”Startklar” där han dagligen inför 30 000 följare på Instagram visar upp en kriminell livsstil med vapen, narkotika och stora mängder kontanter i Stockholms södra förorter.

Gäng lurar till sig sparpengar

Coskun misstänks för att tillsammans med övriga fem personer ha lurat offer på miljonbelopp genom så kallad vishingbedrägeri. En typ av bedrägeri där gärningspersonen ringer upp offer och förmår dessa att öppna bank-ID för att sedan stjäla deras tillgångar. Enligt uppgifter ska gärningsmännen agera på uppdrag av kriminella nätverk i Stockholm.

Ett av offren är en kvinna i Borlänge som kontaktades i november och i samband med detta bestals på 1,5 miljoner kronor. Dessa pengar har polisen inte lyckats spåra.

Ytterligare ett offer som är hemmahörande i Oskarshamn lurades på 3,7 miljoner kronor. Dessa pengar lyckades polisen att lokalisera men 90 000 kronor ska fortfarande vara borta.

Andreas ”Starklar” Coskun. Foto: Faksimil Instagram

Ska ha samordnat målvakter

Coskun som sedan tidigare figurerar i belastningsregistret för bland annat hot mot tjänsteman, skadegörelse, brott mot knivlagen misstänks nu för att ha ordnat fram målvakter för att överföringar av stulna pengar ska kunna säkras och gömmas undan.

Gabriel Baroum är Coskuns advokat och han uppger för Expressen att sin klient förnekar brott.

Andreas ”Starklar” Coskun. Foto: Faksimil Instagram

Misstänktes för skjutning i bostadsområde

I juni förra året kunde Samhällsnytt visa ett videoklipp där Instagramprofilen misstänks ha maskerat sig och skjutit med pistol på en fest i ett bostadsområde i Botkyrka.

Han anhölls misstänkt för grovt vapenbrott men frigavs kort därefter. Coskun hånade då rättsväsendet med att utredningen skulle läggas ned vilket åklagaren sedan också gjorde.

Coskun roar sig även med att lägga ut videoklipp när han förnedrar personer han stöter på.

LÄS ÄVEN: Polischef varnar: ”Tusentals potentiellt farliga killar flyter omkring i dag”