På en tillställning på ett hotell efter Socialdemokraternas kongress i Göteborg tog infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) fysiskt för sig på en kvinnlig kollega på ett sätt som hon uppfattade som sexuellt ofredande. Det kvinnan upplevde var ett nyp eller en dask i rumpan hävdar Eneroth bara var en vänskaplig hand på ryggen. Nu ska polis och eventuellt åklagare utreda vad som verkligen hände.

Samnytt har tidigare rapporterat om händelsen som inträffade på Hotell Gothia Towers i Göteborg På Gustav II Adolfs dödsdag den 6 november. Det skulle efterfestas lite efter en lång kongressdag och infrastrukturministerns händer hamnade under minglandet där de enligt den kvinna som fick ofrivillig handpåläggning av Eneroth där de inte borde ha hamnat.

Nu har saken eskalerat till ett polisärende. Detta förvånar enligt uppgift ministern som säger att han i dagsljuset kranka blekhet dagen efter redde ut saken med den ifrågavarande kvinnan och bad henne om ursäkt. Han förnekar dock att avsikten ska ha varit att tafsa, även om kvinnan uppfattade det så.

Det är ännu inte beslutat huruvida åklagarmyndigheten som ett resultat av anmälan ska inleda en regelrätt förundersökning. Om Eneroth åtalas och fälls riskerar han upp till två års fängelse. En troligare påföljd är dock böter.

Eneroth har gjort sig oanträffbar för frågor från media. Åklagarmyndigheten är med hänvisning till förundersökningssekretess också förtegen med uppgifter.

Från det socialdemokratiska partiets sida uppger partisekreterare Tobias Baudin (till nyligen fackpamp inom LO) att man ”känner till polisanmälan och följer ärendet noga”. Det finns inga uppgifter om att Eneroth ombetts ta en timeout under tiden som saken utreds eller vilka politiska konsekvenser det får om han skulle fällas för brott.

LÄS MER: S-minister anklagas för att ha tafsat på kvinna

I blåsväder tidigare

Eneroth har hamnat i blåsväder tidigare, senast då han ertappades med att försöka undkomma att betala skatt. Detta trots att man enligt S-profilen och tidigare partiledaren Mona Sahlin som socialdemokrat ska tycka att ”det är häftigt att betala skatt”, en devis som Eneroth själv, i varje fall utåt mot väljarna, sagt sig sluta upp bakom.

Världens högsta skattetryck blev dock för mycket för Eneroth trots att han själv varit med om att besluta fram det. Genom otillåtna manövrer in sin självdeklaration försökte S-toppen minska sitt strå till den svenska välfärdsstacken med flera tiotusentals kronor.

Även den gången hade Eneroth en förklaring som gick ut på att han inte uppfattat sitt agerande på samma sätt som den andra parten. Ministern hade enligt egen utsago bara ”missuppfattat” sin skattskyldighet till egen favör.

LÄS ÄVEN: S-minister försökte minska sin skatt – fälls av Skatteverket