Då man saknar medlemmar som vill engagera sig i partiet ser det i dagsläget ut som att Miljöpartiet inte kommer att ställa upp i en fjärdedel av landets kommuner i valet i september.

I fredags var sista dagen för partierna att anmäla sina kandidater till Valmyndigheten för att och skydda listorna så att väljarna inte ska kunna skriva dit andra namn. Endast Socialdemokraterna ställer upp i samtliga 290 kommuner.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet imploderar – nere på 2,8 procent

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet har listor i nästan samtliga kommuner medan Kristdemokraterna kandiderar till kommunfullmäktige i 260 kommuner och Liberalerna i 250. Hos Miljöpartiet ser det dock mörkt ut och partiet ställer upp i endast 219 kommuner – rekordfå jämfört med övriga partier.

Hoppet består

Miljöpartiets partisekreterare Katrin Wissing tycker att situationen är jättetråkig men tror och hoppas ändå att man kommer att få ihop listor i fler kommuner.

– Det är tufft att vara ensam miljöpartist ute i kommunerna, särskilt när vi är ett litet parti, det vet vi ju. Men vi vet också att vår politik är viktigare än någonsin. Vi kommer att fortsätta kämpa för det både på riksnivå och lokalt så klart, säger hon till statsradion.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet vill låna 1 000 miljarder för klimatet och höja skatterna

I Finspång är det bristande engagemang man pekar på.

– Det beror på att det är för få medlemmar som vill engagera sig i Miljöpartiet i Finspång, säger Monica Brodén, gruppledare.