Efter ett beslut av det så kallade Samstyret, bestående av SD, KD, M och lokala SoL-partiet, kommer man inte längre att hissa Prideflaggan på stadshuset. Kommunalrådet Louise Erixon (SD) hänvisar till traditionen och att många av kommunens äldre invånare delar den uppfattningen. Samtidigt meddelar kommunen att man upphör med fyrverkerier vid exempelvis nyårsafton för djurens skull.

Sedan 2013 har Prideflaggan hissats på Sölvesborgs stadshus men nu är det alltså slut med det.

– För oss är traditionen viktig, och jag vet att många av våra äldre kommuninvånare delar den uppfattningen, säger Erixon till BLT.

LÄS ÄVEN: Ingen mer förtur till bostäder för nyanlända i SD:s Sölvesborg

Beslutet kritiseras av oppositionen.

– Ärligt talat är jag inte förvånad. För Louise Erixon har tydligt visat sitt motstånd tidigare år då vi hissat Prideflaggan, säger gruppledare Roine Olsson (S).

Sölvesborgs beslut kan följas av Ronneby där SD vill göra samma sak.

LÄS ÄVEN: SD-styrda Sölvesborg: Placera migranter i husvagnar och stimulera återvandring

– Det är en flagga som inte ska hänga i våra flaggstänger. Prideflaggan är från början politisk. Ska vi ha andra politiska flaggor i våra flaggstänger? Jag tycker att vi ska vara strikta och traditionella. Vi kommer i alla fall kämpa för vår riktlinje, säger gruppledaren Nicolas Westrup (SD) till BLT.

Djurvänlig kommun
På torsdagen meddelade Erixon att Samstyret beslutat att Sölvesborgs kommun ska upphöra med fyrverkerier vid högtider som nyårsafton då det är en plåga för husdjur, boskapsdjur och vilda djur samt att man ska införa ett djurperspektiv inom omsorgen.

LÄS ÄVEN: Sölvesborg förbjuder tiggeri