➤ I augusti förra året förövades en brutal gruppvåldtäkt i det ’utsatta’ invandrardominerade området Fittja i södra Storstockholm. Nu framkommer uppgifter om att ingen i området ville hjälpa den våldtagna kvinnan vare sig under eller efter våldtäkten. I stället ansåg man att kvinnan var äcklig.

Upp till 20 personer kan ha varit inblandade i misshandeln och gruppvåldtäkten men polisen har endast kunnat knyta tre personer till brottet och ytterligare två som medhjälpare som nu står åtalade men nekar till brott. Medan våldtäkten pågick ska flera personer har stått och sett på och skrattat åt kvinnan. En man som blev vittne till händelsen valde att inte kontakta polisen, eftersom ”det är inte så man gör i det här området”. Det hade han lärt sig efter att ha bott i Fittja i 15 år.

Efter våldtäkten försökte kvinnan få hjälp av personer hon mötte, men nekades det. I stället fick hon höra att hon var äcklig när hon berättade om vad hon hade utsatts för och personerna ville inte ha något med henne att göra. En spärrvakt i tunnelbanan hade samma inställning. Han vägrade att engagera sig och motade iväg kvinnan mot spåren för att hon skulle ta t-banan därifrån. Först när hon kom till centrala Stockholm fick hon hjälp.

Fallet har också fått kritik för att polisen inte utrett det på ett rimligt sätt. Trots att brottet begicks i augusti förra året och DNA-bevisning fanns, dröjde det ända till juni i år innan de tre misstänkta greps. Hos polisen har mat förklarat den långa tidsutdräkten med resursbrist. De åtalade är unga män som i olika grad är kända av polisen för att ingå i antisociala och kriminella gängkonstellationer. En av de åtalade är även åtalad för vapenbrott.