Inom kort kan EU komma att godkänna insekter som livsmedel. I en nedlagd kättingfabrik i Orsa huserar numera en insektsfabrik. Där utvinns protein ur bland annat mjölbaggar.
I höstas fick den före detta systemvetaren Nils Österström en investering på nästan tre miljoner kronor vilket möjliggjorde att han kunde flytta till nya lokaler med sin några år gamla verksamhet.
I hans fabrik finns tiotusentals mjölbaggar, larver och maskar som frodas av restprodukter från jordbruk i form av kli, maltrester från ölindustrin och rotfrukter.
Proteinet som utvinns ur insekterna är tänkt att användas inom livsmedelsindustrin.
– Vi har testat allt från shakes till äggfri majonnäs och glass, säger Nils Österström till SVT Nyheter.
Tusentals ton
Enligt Österström jobbar man på företaget intensivt för att bli ledande producent av storskalig industriell produktion av insekter. Ambitionen är att inom 3-4 år producera tusentals ton insekter per år.
Han menar även att efterfrågan både på kort och lång sikt vida kommer överstiga tillgången.