Den populära fotoapplikationen Instagram som ägs av Facebook meddelar nu att man ska börja censurera politiska ’memes’.

Facebook har sedan tidigare tagit hjälp av 52 samarbetspartners runt om i världen för att faktagranska inlägg på plattformen. I Sverige samarbetar man med kontroversiella Viralgranskaren. Nu expanderar man samarbetet till att gälla även fotoappen Instagram, rapporterar Poynter.

LÄS ÄVEN: Facebook öppnar kommandocentral inför EU-valet – ska stoppa ”desinformation och hatpropaganda”

I sociala medier är det väldigt populärt med bilder som har politiska budskap. Det handlar ofta om humoristiska bilder tillsammans med ett citat eller annan information. Dessa inlägg kommer hädanefter att bli granskade. Om faktagranskarna anser att informationen inte stämmer kommer inlägget att censureras genom begränsad räckvidd vilket innebär att få eller ingen kommer att se bilden.

Material kan även tas bort helt från plattformen, vilket var något som bland annat hände Samhällsnytt i april när vi delade en video där Vänsterpartiets riksdagsledamot Linda Westerlund Snecker beskyllde alla män för att vara våldtäktsmän. Inlägget togs plötsligt bort utan förklaring.

LÄS ÄVEN: Instagram censurerar Samhällsnytt – men tillåter vänsterpartist fortsätta sprida samma klipp

Högerpolitiska memes mest effektiva
En studie av forskare vid University College London har visat att de memes som är mest effektiva och når ut till flest personer har konservativa budskap. Dessa kommer från konservativa forumgrupper hos Reddit, bland annat ”the_donald” – en grupp som hyllar USA:s president Donald Trump och ”4chan” som beskrivs som ett ”politiskt inkorrekt” forum.

Om du vill följa Samhällsnytt på Instagram, kan du göra det HÄR.