Statstelevisionen har intervjuat polismannen Ulf Boström som arbetar som så kallad integrationspolis i Göteborg. I klippet vittnar polismannen om den organiserade brottslighetens framfart i det svenska samhället. Boström kan till slut inte hålla tillbaka tårarna när han erkänner att Polismyndigheten inte kan hantera gängens makt.

Det är på söndagsmorgonen som statstelevisionen publicerade intervjun med Boström som arbetat som polis i nordöstra Göteborg i 16 år. Idag är han integrationspolis i staden där han håller kontakt med civilsamhället i problemtyngda områden.

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven: ”Vore likadant i utsatta områden om svenskar bodde där”

Boström larmar nu att kriminella gäng utpressar företagare i förorterna genom mordhot och terror. Men någon statistik över situationen har Polismyndigheten inte bemödat sig att registrera.

Rekommenderar att betala gäng

Enligt honom är den enda utvägen att betala gängen om man inte själv tillhör en större släkt. Detta eftersom myndigheten inte kan erbjuda något skydd till de som anmäler – inte ens ett skyddat boende påstås vara en lösning.

– Om du inte har en stor släkt som kan skydda dig är du helt chanslös, säger Boström.

Börjar gråta

Vidare menar Boström att den utveckling han ser i arbetet med gängens växande makt och samhällets handfallenhet inte är isolerat till Göteborg utan är likadant i landet.

– Eftersom vi under så lång tid låtit den här verksamheten bre ut sig i hela Sverige så har de gäng i alla de större städerna. De har ögon och öron överallt, säger Boström.

När Boström får frågan hur det känns som polis att se den här utvecklingen bryter han ihop och börjar gråta.

Polischef grät över utvecklingen

År 2019 arbetade Christoffer Bohman som biträdande lokalpolisområdeschef i Järva och gjorde sig då känd för ett videoklipp på Rinkebypolisens Facebookkonto som publicerades strax efter att två ungdomar hade försökt stjäla fikabröd i en matvarubutik i Kista. När gärningsmännen konfronterades tog de fram vapen som riktades mot butikspersonalen.

Bohman som hade gråten i halsen gav förklaringen att våldsbeteendet beror på att ungdomarna är ”vilsna i relationerna till varandra”, ”machokulturen” samt ungdomarnas ”egna rädslor”. Polischefen återkom även till ungdomarnas oförmåga att ”hantera deras relationer”. Därefter vädjade han till förortskriminella att tipsa om eventuella illegala vapen eftersom, inte allmänheten, men personer som har ett sådant vapen ”lever i fara”.

LÄS ÄVEN: Tårögd polischef har lösningen för ’utsatt område’: ”Höj levnadsvillkoren”