Efter att personal på intensivvårdsavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm hade fest med middag uppvisade vissa förkylningssymptom. Efter att samtliga deltagare testats visade det sig att flera smittats med covid-19.

Totalt 68 personer deltog på personalfesten den 26 november. Samtidigt hade Västra Götalandsregionen ställt in alla julfester för personalen på grund av den ökade smittspridningen och bara veckan innan hade en avdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg drabbats av ett utbrott efter en personalfest.

”Middagen var en del av Iva:s planerade insatser för att förbättra arbetsmiljön och sammanhållningen under den långdragna pandemin som varit tuff för Iva-personalen”, skriver Erica Löfstedt, presstalesperson på Södersjukhuset, i ett mejl till Aftonbladet.

Efter att samtliga testats visade det sig att fyra var smittade.

”Vi har dock ingen möjlighet att veta om de som testats positiv smittades på middagen eller genom den allmänna smittspridningen i samhället”, skriver Löfstedt.

”Majoriteten fullt vaccinerade”

”Som arbetsgivare har vi inte rätt att föra register över vilka som är vaccinerade. Vår bild är dock att majoriteten är fullt vaccinerade, och att personalen på Iva är alla väldigt noga med att stanna hemma vid minsta symtom”, fortsätter Erica Löfstedt i mejlet.

Hur man ska göra med personalaktiviteter framöver vet man inte ännu, men det är något som diskuteras.