Stockholms tunnelbana kan tvingas stänga på grund av effektbrist i det svenska elnätet. Det framgår av handlingar från Svenska kraftnät och Trafikförvaltningen i Stockholm som Samnytt tagit del av.
– Som samhällsmedborgare får man vara beredd, säger Claes Keisu på Trafikförvaltningen till Samnytt.

Bor du i Stockholm och är beroende av kollektivtrafiken för att ta dig till och från jobbet? Då gör du sannolikt klokt i att skaffa bil som går på bensin eller diesel. Det finns nämligen risk för att den spårbundna kollektivtrafiken i Stockholm helt eller delvis stängs av under vintern på grund av effektbrist.

Instruktion från Svenska kraftnät

I oktober i år kontaktades ett flertal samhällsaktörer, bland dem Trafikförvaltningen i Stockholm, av Svenska kraftnät (SVK). Anledningen var att myndigheten ville informera om vad som kan hända vid en eventuell effektbrist.

LÄS ÄVEN: Svenska kraftnät varnar för effektbrist i vinter

Enligt den skriftliga informationen från SVK har de anvisade elnätsföretagen femton minuter på sig att vid effektbrist bryta strömmen när ordern kommer. Detta för att ”upprätthålla kraftsystemets funktion”, så att inte hela elnätet kollapsar av överbelastning.

Faksimil

Innan elen bryts varslas emellertid Försvarsmakten samt ett antal beredskapsmyndigheter om den nära förestående effektbristen. De får beskedet om den krisande situationen några timmar innan elen stängs av, står att läsa i ett dokument Samnytt tagit del av.

Informerar SL och MTR

I fredags träffades företrädare för bland andra Trafikförvaltningen, Storstockholms lokaltrafik samt MTR, som kör tunnelbanan i Stockholm. Förvaltningen informerade då om vad som händer om elen stängs av. Informationen framfördes i form av en Powerpointpresentation med trafikutövarna.

Samnytt har tagit del av presentationen.

Faksimil

Uppgifterna läckte ut till media, och bland annat Aftonbladet skrev om den. På den socialdemokratiska nyhetssajten påstås att det handlar om ett ”direktiv” från Trafikförvaltningen. Det är felaktigt, upplyser Claes Keisu, pressansvarig på förvaltningens ledningsstab.

LÄS ÄVEN: Elbrist ger kassaklirr för stat och elbolag – 70 miljarder extra första halvåret

– Det är inte vårt beslut. Beslutet kommer från Svenska kraftnät, säger Keisu till Samnytt.

– I vårt tycke är Aftonbladet lite ute och cyklar i sin artikel när de vinklar så hårt på tunnelbanan.

”Ingen egen kabel”

I den information som går ut till allmänheten heter det att ”samhällsviktiga elanvändare prioriteras” när elen kopplas bort. Men den som tror att tunnelbanan är en sådan samhällsviktig användare, tror sannolikt fel. Elen kommer från samma nät som andra kunder använder sig av.

LÄS ÄVEN: Svenska kraftnät: Elavbrott och 40 kronor per kWh hotar Sydsverige

– Det är inte så att vi har en egen kabel från Ellevio (elleverantör i Stockholm red. anm), säger Claes Keisu till Samnytt.

– Det händer ibland att det blir strömavbrott i ett område så att det drabbar både villor, hyreshus, sjukhus och tunnelbanan. Vi har haft några sådana tillfällen då vi haft stora strömavbrott.

Manuell frånkoppling

Claes Keisu berättar om hur det skulle kunna gå till om elen stängs av i en del av Stockholm på grund av effektbrist.

LÄS OCKSÅ: Greenpeace: ”Nödvändigt” återstarta kolkraftverk

– Det kommer gå till såhär: Svenska kraftnät bestämmer att nu är det risk för elbrist, så vi måste minska elkonsumtionen. Då gör man det med en drastisk åtgärd som kallas manuell frånkoppling. Då kan de till exempel kontakta Ellevio och säga att ”nu måste ni stänga av strömmen i Bromma”.

– Då drabbar det tunnelbanan som kör i Bromma. Då får tågen köra till närmaste station, stanna där, och så stänger man av strömmen.

Kan drabba vissa sträckor

En frånkoppling i Stockholm kan drabba såväl tunnelbanan som lokaltågs- och spårvägslinjerna Roslagsbanan, Lidingöbanan, Saltsjöbanan, Tvärbanan och Nockebybanan. Däremot drabbas inte pendeltågen, då de har annan elförsörjning. Det är Trafikverket som ansvarar för de järnvägsspåren.

LÄS MER: Liberale reaktorfysikern: Elbristen inte Putins fel

Trafikförvaltningen vet inte om vissa spårbundna linjer är prioriterade. Däremot behöver en manuell frånkoppling inte drabba hela tunnelbanesystemet, även om en viss del förlorar strömmen.

– Om man stänger av strömmen i Brommaområdet, så kanske man kan köra tunnelbanan från Hagsätra till T-centralen och vända där. Då har vi ström den sträckan, men inte vidare bortåt, säger Keisu.

”Man får vara beredd”

Tunnelbanan är utrustad med reservkraftverk, men de kan inte leverera tillräcklig effekt för kontinuerlig drift av tågen.

– Den räcker inte hur länge som helst. Reservkraften är så att vi ska kunna köra till närmaste station, så att folk inte ska bli sittande i tunnlar, förklarar Keisu.

LÄS ÄVEN: Professorn om Per Bolund (MP): ”Intellektuellt motbjudande”

Om effektbristen drabbar Stockholms kollektivtrafik i vinter, så att tunnelbanan helt eller delvis stängs av, så kommer ersättningsbussar sättas in, men:

– Att ersätta tunnelbanan med bussar är svårt. Ett tunnelbanetåg tar 1200 personer, om det är fullt. En buss tar kanske 60 eller 100 personer, beroende på storleken på bussen. Så det krävs väldigt många bussar för att ersätta, säger Claes Keisu.

– Som samhällsmedborgare får man vara beredd på att det kommer vara en stor störning och att trafiken inte kommer fungera som den ska.

LÄS MER: Så tjänar staten miljarder på elkrisen – ”Elpriserna går i spagat”